hirdetés

A WHO szerint a cigarettagyártók – mivel számos országban tiltott termékeik reklámozása – a filmipar segítségével toborozzák a jövő dohányosait. Egy amerikai kutatás szerint a fiatalok 37 százaléka a filmekben látott minta alapján gyújt rá először. Az Egészségügyi Világszervezet ezért a cigarettázós jeleneteket tartalmazó filmeket korhatárossá tenné, 18 éven aluliaknak nem ajánlott besorolással.

dohányzás

 

 

A nemzetközi szervezet a február végi Oscar-gála előtt jelentette be tervét – közölte honlapján a The Guardian című brit lap.

A WHO Dohánymentes filmek címmel hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a 2014-ben bemutatott hollywoodi filmek 44 százalékában dohányoztak, és a nem korhatáros filmek 36 százalékában is rágyújtottak. A szervezet megemlítette, hogy a rendkívül népszerű Transformers: A kihalás kora című produkcióban már egy robot is cigizett.

Armando Peruga, WHO dohányzás elleni programjának menedzsere elmondta, hogy míg korábban csökkent a filmekben a dohányzós jelenetek száma, 2013–14 fordulóponttá vált, és ismét növekedést tapasztaltak ezen a téren.

A dohányipar alternatív utakat keres termékei reklámozására, és a filmekben találták meg az utolsó bástyájukat – hangsúlyozta Peruga.

A WHO először 2009-ben vetette fel, hogy a dohányzós jelenteket ábrázoló filmek kapjanak 18 éven felülieknek szóló besorolást.

Egy amerikai tanulmány szerint az új dohányosok 37 százaléka a filmvásznon látható dohányzás miatt gyújt rá. Az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) pedig úgy becsülte, hogy a filmvásznon vagy képernyőn megjelenő dohányzás 2014-ben hatmillióval növelte a fiatalkorú amerikai dohányosok számát, s közülük kétmillióan végül a dohányzás miatt kialakuló betegségek áldozatai lesznek.

Peruga arra is rámutatott, hogy a filmekben messze többen és többet dohányoznak, mint azokban a társadalmi rétegekben, amelyeket ábrázolnak.

A WHO szerint a dohányzós jeleneteket tartalmazó filmeket csak „kemény dohányzásellenes reklámokkal” együtt szabadna forgalmazni.