hirdetés

A DK aktivistái élőlánccal tiltakoztak a Kossuth téren a honvédség feladatkörének bővítése ellen, amelyet Gyurcsány Ferenc beszédében „a tisztesség, a humanizmus, az európaiság kordonjának” nevezett. A pártelnök szerint, ha a színházban egy puska ott van az első felvonásban a színpadon, az nagy valószínűséggel, el fog sülni.

 Dk parlamenti akció

Gyurcsány szerint a tüntetéssel azt akarják megmutatni, létezik egy Magyarország, amelyik érti, hogy először vagyunk emberek” és csak utána vagyunk magyarok, keresztények vagy bármi mások. Ez a kormány „nem a mi kormányunk, mert a mi kormányunk nem emberekben lévő félelemre épít”, hanem a nagyszerűséget keresné bennünk és arra kérné, hogy a magyarok nyissák ki a szívüket – fogalmazott. A kabinet európai normákra hivatkozik, de egyik nap megveri a menekülteket, a másik nap buszokkal szállítja a horvát–osztrák határ között – tette hozzá, majd azt mondta, „a kormány az ördöggel cimborál”.

Gyurcsány Ferenc hazugságnak nevezte, hogy a más országokból érkező, más kultúrát, vallást képviselő, más nyelven beszélő emberek kihívást jelentenek az európai és a magyar kultúrának. Szavai szerint a kormány egy erős Magyarországról beszél, de nem beszélni kell a történelmi magyar nagyságról, ugyanis Magyarország nagyságát a cselekedetei, nem pedig a szövegei bizonyítják. A cselekedetei viszont egy önmagától is elbizonytalanodott ország képét mutatják – fogalmazott.

A pártelnök hangsúlyozta, örül annak, hogy a DK aktivistái nem ültek fel a kormány „hazugságpropagandájának”, a párt képviselői pedig, mint mondta, a szocialistákkal ellentétben, merünk nemmel szavazni és nem sunnyogunk”.