hirdetés

Olyan kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely átlátszó érzékelővel méri a szervezet vércukorszintjét, és ha baj van, egy hordható pumpa segítségével helyre állítja az inzulinegyensúlyt, vagy az okostelefonra küldött jelzéssel figyelmeztetheti viselőjét az injekció beadására.

kontakt-lencse1Az Oregoni Állami Műszaki Egyetem kutatói által kifejlesztett nanoszerkezetű tranzisztort a könny vércukrának apró változásait érzékeli. Az információt egy hordható pumpának továbbítja, amely inzulint és glukagont juttat a vércukorszint szabályozására a szervezetbe.

A szenzor és a pumpa mesterséges hasnyálmirigyként működik az 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára. Esetükben súlyos szövődményeket okozhat, ha a vércukorszintet nem szabályozzák gondosan. A szövődmények között vakság, vese- és szívbetegségek is felléphetnek.

– Működő, teljesen átlátszó szenzoraink vannak, a következő lépés a telefonnal való kommunikáció kidolgozása lesz. Egy sor szenzort integrálhatunk a kontaktlencsébe és mást is tesztelhetünk velük: a stresszhormonok vagy a húgysav szintjét, a szemnyomást a glaukóma kiszűrésére. Az érzékelő átlátszó, tehát nem akadályozza a látást – magyarázta Greg Herman, az egyetem vegyészprofesszora.

Nem minden 1-es típusú cukorbeteg visel pumpát, sokan vércsepp alapján mérnek vércukrot, majd ennek alapján adnak be maguknak injekciót. Kontaktlencsével is működhet így, a szenzor kommunikálhat a telefonnal, figyelmeztethet, ha alacsony vagy magas a vércukor – mondta Herman.

Végül akár rák kimutatására is használható az átlátszó érzékelő, ha a rákkockázat jellemző biojelzőanyagainak jelenlétét kutatják vele, de a pulzusszámot, az oxigénszintet és más egészségi adatokat is precízen képes ellenőrizni a kutatók szerint.