hirdetés

Baj van. Az amazonasi esőerdő fafajainak több mint a felét már kipusztulás fenyegeti. Mindez pedig azt jelenti, hogy a levegőt adó erdőink nagy része megszűnik, másrészt a Föld veszélyeztetett növényeinek száma hirtelen 25%-kal megnő.

amazónia

A megdöbbentő tényt egy 21 ország 158 kutatóját összefogó vizsgálat derítette ki, amelynek eredményét a Science Advances nevű folyóirat közölte. Eszerint az amazóniai medencében élő fafajok 57 százalékára érvényes a fenti megállapítás. Ha ezt az adatot egy másik vizsgálat is megerősíti, akkor ez egyből negyedével dobja meg a Föld eddig veszélyeztetettnek számító növényfajainak számát.

Évtizedek óta szóltak híradások az amazóniai esőerdők területének zsugorodásáról, de eddig nem voltak adatok az erdők egyes fafajainak helyzetéről. A fenyegetés egyaránt érinti az élelmiszerként is fontos brazil diót, a kakaófát, de számos alig ismert, ritka fajt is.

Az adatok ezerötszáz erdőfolt fáinak és számos jövőben várhatóan eltűnő erdőparcella térképének összehasonlító elemzéséből származnak. Ezek a fafajok század végéig várható veszteségeit prognosztizálják.

Amazónia mintegy tizenötezer fafajnak ad otthont, s ezek 36-57 százaléka egyenes úton rákerülhet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Könyves listájára.

Mint a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, szerencsére az Amazonas medencéjének mintegy felét már védett területek vagy indián rezervátumok teszik ki, és itt kisebb az esélye a bányászat, gátépítés vagy erdőirtás miatti fapusztításnak.