hirdetés

Nemcsak a diszlexiások nem adhatnak ivarsejtet, hanem a figyelemzavarral vagy Asperger-kórral diagnosztizáltak sem. Miután a londoni spermabank „fajnemesítés”-re való törekvés miatt egy sor kritikát kapott, és a felügyelő hatóság is közbelépett, hajlandók változtatni a szabályokon.

fagyasztott sperma

A spermabank a leendő donoroknak szánt brosúrában sorolta fel az elfogadhatatlan állapotokat, és ebben szerepel az autizmus, az Asperger-kór, a hiperaktivitás és a figyelemzavar is.

A klinikát egy Oxfordban végzett diszlexiás szoftvertervező mérnök vádolta meg „fajnemesítés”-re való törekvéssel. A 30 éves Fred Fisher, aki donor szeretett volna lenni, de visszautasították, úgy gondolta, hogy a spermabank eljárása törvénytelen. A klinika egyébként arra hivatkozott, hogy a szabályozás a brit felügyelő hatóság, a HFEA ajánlásán alapul, amiről kiderült, hogy nem igaz.

A HFEA ugyanis időközben nyomatékosan kijelentette, hogy sosem kérte vagy szorgalmazta a hasonló rendellenességekkel küzdők kizárását az ivarsejt-adományozásból. Kapcsolatba léptek a klinikával, amely hajlandó megváltoztatni a szabályait.

A diszlexia többek között olvasási és írási nehézségeket okoz, ami miatt az ebben szenvedők tanulási nehézségekkel küzdenek. Ugyanakkor egyes kutatók szerint a diszlexiásoknak az átlagosnál jobb a problémamegoldó és a térbeli következtetőképessége. A híres diszlexiások közé tartozott Steve Jobs is.