hirdetés

Ennyi volt Fa Nándorék versenye a Transat Jacques Vabre vitorlásversenyen, egyelőre. A Spirit of Hungary árboca ugyanis egyszerűen eltört. Értetlenül és szomorúan áll a történtek előtt a magyar hajós, aki épp evett, amikor az események történtek.

spirit of hungary

Egyszer csak egy nagy csattanást hallottunk, és balra ledőlt az árboc. Világos volt egyből, hogy mi történt, eldobtuk a kaját, fogtuk a szerszámokat, és próbáltuk menteni, ami menthető – mesélte Fa Nándor.

Az árbocon fenn lévő négy vitorla árbocostul, kötélzetestül odaveszett.  A hajón csak egyetlen, öt perc alatt eltüntethető karcolás esett. A magyar csapat  ötcsomós sebességgel halad  Madeira felé, ahol kikötnek és kitalálják, hogyan tovább. Még 5400 tengeri mérföld van a magyar legénység előtt.

A két évtizede a leghosszabb transzatlanti, korábban a Kávé útja néven ismertté vált verseny résztvevői Észak-Franciaországból hajóztak ki a La Manche csatornán, majd dél-nyugati irányban átvitorlázva az Atlanti-óceánt, 5400 tengeri mérföldet tesznek meg a célig. A TJV célállomása idén is a brazíliai Itajaí városa, amely Rio de Janeirótól 1000 kilométernyire van délre.