hirdetés

Egy költöztetés gyerekekkel sokkal másabb, mint nélkülük. Ők ugyanúgy ki lesznek szakítva az eddig megszokott közegükből, mint mi, mégis máshogy élik meg az egészet. Izgalmas, de egyúttal borzalmas is lehet számunkra a változás. Épp ezért oda kell rájuk figyelnünk, és el kell magyarázzuk számukra, hogy mi történik.

 

Költöztetés csecsemőkkel és kisgyerekekkel

Ők még elég mobilisak, de fontos számukra, hogy egy költöztetés után milyen gyorsan térhetnek vissza a napi rutinjukhoz. Szakítsunk időt rendszeresen pár apróbb játékra, egy kis ölelkezésre! Ha már ott tartanak a fejlődésben, akár egy kis plüss mesét előadva is tudathatjuk velük, hogy mi történik.

A gyerekszoba amíg csak lehet, legyen egyben!

Fontos, hogy még a legnagyobb káoszban is érezzék a biztonságot. Ehhez tökéletes teret nyújt a gyerekszoba.

Épp ezért amíg csak lehet, hagyjuk érintetlenül, legyen ez az utolsó, amit szétszedünk. De arra is figyeljünk, hogy az új helyen a gyerekszoba legyen az első, amit elkészítünk.

A napi rutin fontossága

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kisgyermekek számára a napi rutin megléte. Épp ezért arra kell törekedni, hogy a lehető leghamarabb visszaálljunk az eredeti rutinunkra. Ha például 5-kor séta, majd 7-kor fürdés és 8-kor alvás volt, maradjon meg ez az új helyen is.

Az óvodáskorúakkal való költözés

Már kiveséztük, hogy mi a helyzet a legkisebbekkel, most nézzük meg, hogy az óvodáskorúakkal mi a helyzet. Ők már jobban felfogják, hogy valami egészen nagy dolog történik a családdal.

Próbáljuk meg nekik elmagyarázni, hogy mi történik, és válaszoljuk meg a kérdéseiket. Előfordulhat, hogy az érdekli őket, hogy a régi házunkat is megtarthatjuk-e? Vagy hogy az új családnak ott kell-e hagyniuk az összes játékukat?

Tudatosítani kell bennük, hogy egy valóban nagy változás történik a család életében. De egyúttal meg is kell őket nyugtatni, hogy ettől még nem dől össze a világ. Sőt, vonjuk be őket az új gyerekszoba kialakításába, például a színek kiválasztásánál. És mutassuk meg nekik, hogy a környéken hol van játszótér, ahol új barátokra lelhetnek.

Semmiképp se titkolózzunk előttük!

Ne titkoljuk a változást a gyerekek előtt! Ne zúdítsuk a nyakukba az egészet az utolsó pillanatban. A költözés előtt egy hónappal már bátran beszéljünk velük a közelgő változásról.

Vonjuk be őket is az előkészületekbe

Azonkívül, hogy kiválaszthatják az új szobájuk falának színét, az elpakolásba is bevonhatjuk őket. Sőt, könnyebben fogják feldolgozni ezt a változást, ha ők is a részesei lehetnek, és segíthetnek.

És mi a helyzet az iskoláskorú gyerekekkel?

Velük sokkal nehezebb a költözés. Nekik megvannak a barátaik évek óta, így nagyobb a fájdalom is, ha ott kell hagyniuk őket.

Fontos, hogy ne vegyük magunkra az ilyenkor felszabaduló dühöt, ami minket fog megtalálni. Ne reagáljunk ezekre indulatosan, legyünk megértőek! Mondjuk el, hogy nemcsak őket, de minket is rosszul érint a változás, ha a barátainkra gondolunk.

Bármilyen korúak is, a legjobb, amit tehetünk, az az, hogy türelmesek maradunk.