hirdetés

Energiaitalok, kávék és instant kávékeverékek koffeintartalmát vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, csak egy terméknél nem feleltek meg a valóságnak a címkén feltüntetett adatok. A legkevesebbet az energiaitalok tartalmazzák, azonban ebből akár egy doboz is maradandó egészségkárosodást okozhat egy 6-8 év körüli gyermeknél. Koffeinérzékenységtől függően felnőtteknél átlagban napi 3 csésze kávé még nem okoz problémát.

energiaital koffein

Mintegy 8 különböző kávé, 7-féle instant kávékeverék, valamint 15-féle energiaital koffeintartalmának összehasonlító vizsgálatát végezte el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), ezek közül csak egy akadt fenn a szűrőn: a Rockstar Supersours Energy Drink a címkéjén feltüntetett 24 milligrammos koffeintartalommal ellentétben 5,8 milligrammal nagyobb értéket mértek – közölte a NFH.

Közleményük szerint a mért koffeintartalmat energiaitaloknál 1 doboznyi, kávéknál pedig 1 csészényi mennyiségre vonatkoztatták a laboratórium munkatársai. A vizsgált energiaitalok 1 dobozra átszámított koffeintartalma átlagosan 73 milligramm volt, egy csésze kávéban és az instant kávéból készült italban pedig 110, illetve 45 milligramm koffein található.

Kiemelték: az energiaitalok összetételük alapján általában cukrot, koffeint, valamint B-vitaminokat tartalmazó mesterséges összetételű, szénsavas italok. A koffeinérzékenység egyénileg eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni, a túl sok koffeinbevitel pedig szapora szívverést, hasmenést, dehidratációt, szédülést, hányingert és ingerlékenységet is okozhat.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 milligramm koffein napi fogyasztása nem okoz egészségi problémát, egy 25 kilogramm testtömegű gyermek esetében azonban egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségi kockázattal járhat.