hirdetés

Nincs több koalánk. El kellett altatni Nur-Nuru-Bint, a Fővárosi Állat- és Növénykert megmaradt egyetlen koaláját, amelynek életéért múlt hét óta küzdöttek a kert munkatársai. A súlyos daganatos betegség végül gyorsan legyőzte a kis állat szervezetét.

nur nuru binA koala kezdetben jól reagált a gyógyszeres kezelésre és átmenetileg javult is az étvágya, de később ismét rosszabbra fordult az állapota és a legfrissebb citológiai vizsgálatok szerint a betegség végstádiumába, menthetetlen állapotba került.

Mérlegelve a lehetőségeket, a szakemberek úgy döntöttek, hogy megkímélik az állatot a további szenvedésektől, ezért elaltatták – olvasható az állatkert honlapján.

Az állatnál még a múlt héten limfoid leukózist, egy olyan daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, amely a vérképző szerveket támadja meg. Ez a betegség gyakran előfordul a koaláknál, a vadonbeli állatoknál éppúgy, mint az állatkerti egyedeknél. Európában, ahol csak néhány állatkertben élnek koalák, korábban már négy másik intézményben is volt hasonló eset, köztük abban a belga állatkertben is, ahonnan Nur-Nuru-Bin Budapestre érkezett.

A szakemberek szerint Vobara  a másik koala év eleji elvesztése és Nur-Nurur mostani betegség között nincs összefüggés. Azonban a rákot sajnos sok esetben a sokk, vagy egy pszichés behatások is előidézhetik, bár ez tudományosan így sehol sincs leírva, esetleg Tibetben.