hirdetés

A tudósok és környezetvédelmi szakemberek már évek, sőt talán már évtizedek óta kongatják a vészharangokat a klímaváltozással kapcsolatban. Idén már több mint 30 éves a Riói egyezmény, amiben lefektették a szakemberek a fenntartható fejlődés szabályainak alapjait, mégsem látszik, hogy ennek túl nagy foganatja lett volna.

 

A globális felmelegedés a gazdaság legtöbb területére kihat, és a mezőgazdaság is fokozottan ki van téve ennek a globális ártalomnak.

Milyen évet zártak a magyar gazdák?

Az országban évről évre dőlnek meg a melegrekordok, és a tavalyi évben az aszály is soha nem látott méreteket öltött. Ha valaki nyitott szemmel járja az országot, könnyedén észreveheti, milyen sok helyen találhatunk elszáradt növényekkel teli táblákat. Igen szomorú látvány, amikor a már szinte teljes méreteket elérő kukorica vagy napraforgó jut arra a sorsra, hogy a kevés csapadék miatt teljesen tönkremegy.

Speciális biztosításra lenne szükséged, ami megvéd az ágazatodat sújtó jellemző problémáktól, és a váratlan balesetektől is? Keress online biztosítási lehetőségeket, és találd meg azt a csomagot, ami a Te szakmádhoz leginkább passzol, hogy nyugodtan végezhesd a dolgod a mindennapokban is!

Összességében 300 ezer hektárnyi kukorica- és 200 ezer hektárnyi napraforgó-területről mondható el, hogy a termésveszteség 100%-os volt. Az ezeket a területeket birtokló cégek és családok hatalmas veszteségként élték ezt meg, hiszen nekik nemcsak a bevétel elmaradása okoz kellemetlenséget, hanem az is, hogy már előre megvették a vetőmagokat és kezelőszereket, kifizették a földmunkálatot, és nem mellesleg a következő évet is el kellene valamiből indítaniuk, hogy legyen mag, amit elvethetnek.

Mit is jelent pontosan az aszály?

Sok helyen hallani róla, hogy súlyos aszály fenyegeti a növényeket, de erről a pontos megfogalmazást már igen kevés helyen találhatjuk meg. Aszályról akkor beszélhetünk, ha egy 30 napos időszakon belül

  • nem, vagy csak 10 mm-nél kevesebb csapadék hullik, vagy
  • 25 mm-nél kevesebb csapadék hullik, de a vizsgált időszakban legalább 15 nap során az átlaghőmérséklet átlépi a 31 Celsius-fokot.

Hogyan hat ki az aszály a boltokra?

Természetesen azok a negatív hatások, amik a mezőgazdaságot érik, idővel láthatóvá válnak a boltokban is. Egyrész megemelkedik ezeknek a termékeknek az ára, másrészt pedig sok esetben hiány is kialakulhat a kieső termésmennyiség miatt. Ezt észrevehetjük a méz árán, hiszen egyre kevesebb helyen találhatóak jó méhlegelők, ahonnan a szorgos kis rovarok a méz alapanyagait begyűjtsék. Látható a liszten és a péktermékeken is, hogy robbanásszerűen megnőtt az áruk az elmúlt időszakban, hiszen a termelés a töredéke csak a korábbi évekének. A csökkenő gabonamennyiség mellett pedig az állatok takarmányozása is nehezebbé válik, ami pedig a hús- és tejtermékek árához ad sokat.