hirdetés

Már a 16 évesek is azaz a kiskorúak is puskát ragadhatnak. A Fidesz úgy látja itt az ideje, hogy a kamaszok is vadászhassanak, vagy épp solymásszanak,  agarásszanak. Nos itt az ideje az úri murinak, kérdés, hány gyerek fog lövöldözni majd a vadászpuskájával de ettől nem kell majd aggódnunk ígérik. 

16 és 18 év közti, tehát még kiskorú fiatalok is vadászhatnának már az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának új, fideszes képviselők által benyújtott javaslatának értelmében. Ennek feltétele lenne, hogy egy legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, a vadászterületen a kiskorúval együtt tartózkodó felnőtt a sörétes-, vagy legfeljebb 0.22 kaliberű golyós vadászlőfegyverét engedi át nekik, és a vadászat teljes időtartama alatt közvetlenül felügyeli és kíséri őt – vette észre a hvg.hu.

A portál szerint ugyanez vonatkozik a solymászatra és agarászatra is.

A rendőrség a fiatalok esetében is megvizsgálja a felkészültségüket és azt, hogy nincs-e valamilyen jogi kizáró ok, de a sportlőfegyver tartására feljogosított kiskorúak esetében a feltételek fennállását külön hatósági vizsgálat nélkül is igazoltnak kell tekinteni.

Indoklásuk szerint a vadászat „nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható jelentőségéhez mérten elérkezett az idő a vadászat lehetőségének tizenhatodik életévüket betöltött kiskorúak előtt történő megnyitásához”. Ez egyébként tíz uniós országban ma is lehetséges.

„Az egyre inkább elöregedő és ennek következtében az utánpótlás tekintetében jelentős problémákkal küzdő vadásztársadalom többsége is támogatja, hogy az állami vadászvizsga sikeres letétele után, felnőtt felügyelete mellett már a nagykorúság elérése előtt legyen lehetőség a vadászat gyakorlására”.

A javaslatot két különböző salátatörvénybe illesztik bele: „a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról” szóló és az „egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról” szóló tervezetbe, melyekről az Országgyűlés a jövő héten szavaz majd.