hirdetés

Amerikában kamion számra locsolják ki a tejet a termőföldekre. A karantén miatt nem kell a tej a nagy felhasználóknak, az iskolák bezártak, az éttermek szintén, amelyek a legnagyobb felvásárlók voltak. Mindez pedig azért érdekes , mert a lakosság csak korlátozott számban vásárolhat tejtermékeket.

 

A logisztika és a csomagolás megváltoztatása is bonyolult, így ezeket a lakók felé nem tudjuk oda adni vagy értékesíteni-mondta Kara O’Connor, egy wisconsini gazdálkodókat képviselő egyesület szóvivője.

Az Egyesült Államokban az élelmiszerre szánt pénz felét az éttermekben költötték el a vásárlók, de miután rengeteg étterem bezárt, a fogyasztók figyelme inkább a kiskereskedelem felé fordult – viszont a sajtok és vajak boltba szánt előállításához millió dolláros beruházások szükségesek, az eddig eladott tejtermékekkel a bezárt konyhák sem tudnak mit kezdeni.

Jeff Schwager, a Sartori Cheese vezérigazgatója szerint a visszaküldött termékeket is ki kell dobniuk: miután nem lehet tudni, hogy az oda-vissza út során hogyan kezelték a sajtokat, még csak jótékony célokra sem lehet eladományozni őket.

Egy wisconsini farmer szerint már nem tudnak mit kezdeni a tejjel: Ryan Elbe szerint csak az ő gazdaságában naponta több mint százezer liternyi tej megy pocsékba, mert a felvevő üzemeknél tele a raktár, nem vesznek át több tejet.

A probléma az élelmiszeripar nagy részét érinti a krumplitermesztőktől a húsüzemekig: a termékeik nagy része nagyüzemi felhasználásra készült és nagy kiszerelésű, a gyártósorokat pedig a hasábburgonya esetében ugyanolyan nehéz átállítani kisebb csomagokra, mint a hamburgergyárban.

A sors fintora, hogy éppen tejre akkora igény van az Egyesült Államokban, hogy sok boltban bevezették, hogy egy ember csak két gallon (nagyjából hét és fél liter) tejet vehet egyszerre, mert a pánikszerű felhalmozás hatására a boltok nem győzték kiszolgálni a megnövekedett igényeket – miközben a gazdaságoknak ki kell dobniuk a tejet, amit nem tudnak eladni. O’Connor ezért arra kéri a wisconsini hatóságokat, hogy szüntessék meg a korlátozást.

A termelők kárát a Dairy Farmers of America, az ország legnagyobb tejgazdasági szervezete egyelőre megtéríti, az amerikai kongresszus pedig egy 9,5 milliárd dolláros mentőcsomagot különített el a tejipar megsegítésére.

( Forrás: QBIT )