hirdetés

Bizony a mi stadionépítési lázunk ehhez képest Kispista ! Ráadásul elgondolkodtató, hogy ennyire kíváncsiak az űrben zajló eseményekre a Nagyfalnál. Már építik és szerelik össze Kínában a világ legnagyobb rádióteleszkópját. Az űrfigyelő berendezés  30 futballpálya nagyságú parabolaantennával rendelkező egytányéros szerkezet.

kínai űrteleszkóp

A fél kilométer átmérőjű Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) néven emlegetett rádiótávcsövet 4450 darab, 11 méteres oldalhosszúságú, háromszög alakú, mozgatható alumínium panelből állítják össze egy katlanban a délnyugati Kujcsou tartomány dombjai között. Miután elkészült, méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét, amelynek 305 méter átmérőjű parabolaantennáját eddig a világ legnagyobbjaként ismerték. A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas hatalmas tányért acéloszlopok, kábelek ezrei tartják majd a föld felett, alatta a karbantartóknak lesznek járataik. A kínai kutatók eddig másodkézből származó adatokra voltak kénytelenek támaszkodni munkájuk során, ami korlátozta tudományos teljesítményüket.

Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső “nagyban fokozhatja” a kínai űrkutatás hatékonyságát, ezzel ugyanis gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek – közölte Vu Hsziang-ping a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője.

A  szerkezet segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.

A rádiótávcső olyan, mint egy érzékeny fül, segíti az univerzum fehér zajából kiszűrni a rádióhullámok tartományába eső hasznos, értelmes üzeneteket. Mintha a kabócák hangját szeretnénk beazonosítani egy hatalmas vihar közepette  – jegyezte meg Nan Zsen-tung, a projekt vezető kutatója.

A FAST parabolaantennájának kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz, vagyis minimum 40 percre lesz szükség ahhoz, hogy körbejárják . A katlant három egymástól 500 méter távolságra lévő domb veszi körül, 5 kilométeres körzetben pedig nincsenek lakott települések, a legközelebbi megyeszékhely is 25 kilométerre fekszik.

A szakértő úgy vélte, mindez ideális, csendes környezetet biztosít a berendezés, illetve az ott dolgozók számára. Karsztvidékről van szó, vagyis a környéket porózus kőzetek, mély szakadékok, földalatti barlangok és vízfolyások jellemzik. Mindezeknek, a természetes vízelvezetés miatt, fontos szerepük lehet a teleszkóp védelmében.

A beszámolók emlékeztetnek arra, hogy a teleszkóp felépítése még 2011 márciusában kezdődött, és a helyszín kialakításához kezdetben körülbelül egymillió köbméter anyagot kellett eltávolítani. Az elvégzett munka alapján az építkezés a korábbi ütemtervnek megfelelően halad, és várhatóan a következő év végére befejeződik. Az egyik környező domb tetején egy megfigyelőállomást is létesítenek majd, amelyet megnyitnak a civil látogatók előtt.