hirdetés

Ecuador riadót fújt, miután egy meglehetősen nagy kínai halászhajóflottát fedeztek fel az országhoz tartozó Galápagos-szigetek közelében. A különleges élővilága miatt védett szigetcsoport mellett 260 hajó halászik egyszerre.

 

A szigetcsoport körül egy körülbelül 300 kilométer széles különösen védett tengeri övezet húzódik. A kínai hajók ennek a határán munkálkodnak nemzetközi vizeken.

Yolanda Kakabadse, korábbi ecuadori környezetvédelmi miniszter szerint a hajók így is komoly károkat okozhatnak a Galápagos környéki élővilágban.

Hasonló kínai flották fel-feltünedeznek a világörökség részét is képező szigetek környékén, de ennyi hajót egyszerre már nagyon régen láttak a környéken. Mivel élnek vándorló fajok is a szigetcsoport környékén, így a közeli halászat szinte biztosan jelentős hatással van az itt élő veszélyeztetett fajokra is.

Az equadori haditengerészet ellenőrzi a flottát, mint a védelmi miniszter mondta, azért, hogy ne forduljon elő hasonló eset, mint 2017-ben, amikor egy szintén kínai hajó 300 tonna hallal – főként cápákkal – megrakodva igyekezett elslisszolni.

(N.Attila )