hirdetés

A legtöbb fiatal pár, akik nem kötik hivatalosan is egybe életüket, ezzel könnyen tönkretehetik a kapcsolatukat, sőt mit több, gyermekeiket is nagy valószínűséggel egyedül kell majd nevelniük, állítja egy friss kutatás.

 marriage children

A szakemberek a különféle csapdahelyzetekre próbálják felhívni azoknak a most huszas éveikben lévő párok figyelmét, akik úgy gondolják, a házasság szentsége egyáltalán nem fontos a kapcsolatukban. Kutatásaik alapján ugyanis húsz kisgyerekes, de nem házas párból csupán egy lesz, aki még az elsőszülött gyermek 15. születésnapján is együtt marad. Ezzel szemben azoknak a pároknak, akik összeházasodtak, több, mint harmada fogja békés kapcsolatban ünnepelni a gyermek 15. születésnapját.

Ennek ellenére a házasodás egyre inkább megy ki a divatból a fiatalok körében. Előre láthatólag a ma huszonéves fiatalok 52%-a soha nem fog megházasodni,pedig tinédzserkorukban még háromnegyedük biztos volt benne, hogy majd házasságban fognak élni. Sok pár csupán a tetemes esküvői költségek miatt nem tart menyegzőt.

A kutatók becslése szerint a házasság a jövőben inkább életstílus választás lesz, amit a tehetősebbek engedhetnek meg csak maguknak. A házasodási kor is jóval kitolódott a néhány évtizeddel ezelőttihez képest, manapság a menyasszonyok átlagéletkora 30 év körül mozog.

Ennek részben az az oka, hogy egyre több nő dönt a továbbtanulás és a karrierépítés mellett, de sokakat a lakodalmak, illetve a gyermekvállalás költségei is elriasztanak.