hirdetés

Madarat, védettet és kihalófélben lévőt fogtak a vámosok. Egy csempésztől elkobzott rózsás kakadu került a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába. A ritka madár rendkívül barátságos, emberhez szokott, ez megkönnyíti gondozását.

Kakadu rùžový (Eolophus roseicapillus)

A madár a nevét a rózsaszín tollazatáról kapta. A most megtalált madarat egy Magyarországra utazó szerb állampolgárnál fedezték fel a vámosok egy papírdobozban a tompai határátkelőnél. Tulajdonosa nem rendelkezett a veszélyeztetett fajhoz tartozó példány szállításához szükséges engedélyekkel. A hatóságok így az ilyenkor szokásos módon elkobozzák az állatot, amely közgyűjteménybe, rendszerint állatkertbe kerül, ahol az eljárások befejezéséig, illetve az ítélethirdetésig gondozzák. Ha az elkobzás jogszerű volt, akkor a nemzetközi védelem álló faj példánya továbbra is állatkertben marad, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy vissza lehet juttatni természetes élőhelyükre.

A rózsás kakaduk eredetileg Ausztráliában élnek, szinte a kontinens egészén, valamint Tasmániában is megtalálhatók. A nagy csapatokban élő, 35 centiméteres hosszúságú madarat a helyiek mezőgazdasági kártevőnek tartják és olykor nagy tömegben irtják, ami rendszeresen váltja ki az állatvédő szervezetek tiltakozását. A magokat, rügyeket és különféle rovarokat fogyasztó papagájfaj csapatai táplálkozás közben őrszemeket állítanak, azaz igen intelligens madarak.