hirdetés

Agyi oxigénhiány és pangó vérellátás miatt halt meg az Észak-Koreából kómában még júniusban hazaszállított amerikai férfi – áll a szerdán közzétett halottkémi jelentésben.

Otto WarmbiertA szakértők arra jutottak, hogy a vér- és oxigénhiányt ismeretlen sérülés okozta, amely azonban több mint egy évvel a férfi, Otto Warmbier halála előtt történt.

Nem tudjuk, mi lehetett, és feltehetően már sohasem derül ki – mondta a halottkém.

Warmbier 22 évesen halt meg. 2016 januárjában turistaként Észak-Koreában járt, ahol el akart lopni egy propagandaplakátot phenjani szállodája egyik lezárt folyosójáról. Ezért letartóztatták és 15 év kényszermunkára ítélték. 2016 nyarának elején azonban kómába esett, idén június 15-én hazaszállították Észak-Koreából, pár nap múlva pedig meghalt. Femerült a gyanú, hogy a férfit megkínozták, Észak-Korea azonban ezt váltig tagadja. Warmbier halálát a kommunista diktatúra azzal magyarázta, hogy a férfi botulizmust kapott, majd altatót adtak be neki. Az amerikai orvosok azonban nem találták botulizmus – egy baktérium által termelt méreganyag – nyomát a férfi szervezetében.