hirdetés

Kiakarják lőni a medvéket Szlovákiában. Magastátra önkormányzata nem kevesebb mint 20 barna medve kilövésére kért engedélyt, mivel az állatok elszaporodtak, és rendszeresen bejárnak a legmagasabb szlovákiai hegység több településére. Hát a medvék már csak ilyenek.

medve -kuka

A környezetvédelmi tárca egyelőre két állat kilövésére adott engedélyt. A Tátrai Nemzeti Park vezetősége sem támogatja az állatok elpusztítását – jelentette a TASR szlovák hírügynökség.

Magas-Tátra önkormányzata áprilisban szükségállapotot rendelt el a barna medvék szokatlan elszaporodása miatt, és azt tanácsolta a lakosságnak, a térségbe látogatóknak, hogy sötétedés után kerüljék az utcákat és a szemeteskukákat, nehogy élelem után kutató medvékkel találkozzanak. Az önkormányzat a településeken kóborló medvék nagy száma miatt engedélyt akart kapni arra, hogy a településeket egy kilométeren belül megközelítő húsz medvét kilőhessék.

A minisztérium álláspontja szerint a húsz barna medve megölése nem oldja meg megfelelő módon a helyzetet – közölte Petra Stano Matasovska szóvivő.

A megoldás legfőképp a medvéket vonzó kommunális hulladék másféle, a jelenleginél jobb kezelésének megváltoztatásában van. A helyzet akkor fog javulni, ha különlegesen záródó dobozokat helyeznek ki a kommunális hulladék számára a térségben, a helyi önkormányzat állami támogatásért folyamodott ennek megvalósítására.