hirdetés

Leonardo da Vinci világhírű Mona Lisájának felszíne alatt két másik nőt ábrázoló portré bújik meg, amire egy francia tudós különleges rekonstrukciós technológiája derített fényt.

Mona Lisa

 

Pascal Cotte több mint tíz éve tanulmányozza Leonardo leghíresebb alkotását, a saját maga által kifejlesztett fénytechnológiai vizsgálatra 2004-ben kapott engedélyt. A LAM technika alkalmazásakor sorozatosan erős fénnyel világította meg a képet. Méréseket végzett a fény visszaverődéséről, majd ezekből a mérésekből rekonstruálta, hogy mi minden rejlik egy festmény rétegeiben.

Cotte szerint két kép is rejtőzik a Mona Lisa felszíne alatt: egy nagyobb fejű, orrú és kezű, de kisebb ajkú portré homályos körvonalai, illetve egy másik, gyöngyös hajdíszes, madonnaszerű alak. Állításai megosztják a Leonardo-szakértőket.

Szkeptikus vagyok. Köztudott, hogy a festők gyakran átfestik a festményeiket, ha a megrendelő, vagy akár maga a művész nincs megelégedve az alkotással. Vagyis nincs abban semmi meglepő, ha a Mona Lisa alatt festés van – véli Will Gompertz, Arts Editor, a BBC által megkérdezett szakértő.