hirdetés

Eddig az emberi fürdőzésre kijelölt helyeken jogszabály tiltotta a kutyák fürdetését, most azonban két állatbarát strandot nyitottak Fonyódnál és Balatonboglárnál.

kutyás strandA balatoni kutyafürdető helyek kijelölésével piaci igényre reagálnak az önkormányzatok, ugyanis a kiemelt üdülőövezetben sok a kutyatulajdonos vendég. Arra számítanak, hogy az állatbarát strandok létesítése kedvező hatással lesz a turizmusra.

Mivel az emberi fürdőzésre kijelölt strandokon jogszabály tiltja a kutyák fürdetését, Fonyód és Balatonboglár azt a megoldást választotta, hogy külön partszakaszt jelöl ki kutyafürdető helyként.

Eddig is szabad volt a kutyák fürdetése a természetes vizek fürdőzésre nem kijelölt részein.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere jelezte: további két szakasz kijelölését is tervezik, amennyiben kedvező lesz az első fogadtatása. – Ősrégi probléma a kutyafürdetés megoldása, ami iránt nemcsak a vendégek, hanem az állandó lakosok és üdülőtulajdonosok részéről is jelentkezett igény, ezért lépett Fonyód elsőként – mondta.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere arról tájékoztatott, hogy az állatok számára kijelölt fürdőhelyhez engedélyt nem kellett kérni, de bejelentették a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatnál, valamint a vízügynél.

A polgármester rámutatott: a kutyák sok országban fürödhetnek az élővizekben olyan kutyastrandokon, ahol sokféle szolgáltatást nyújtanak a kutyatulajdonosoknak és kedvenceiknek egyaránt. – Véleményem szerint egy élővízben nincs nagyobb népegészségügyi kockázata az emberektől távolabb fürdőző kutyáknak, mint a sirályoknak, hattyúknak vagy egyéb madaraknak  mondta.