hirdetés

Megbillent és szinte az oldalán úszik egy farönköket szállító teherhajó. Egyelőre nem is tudják visszabillenteni az Afrikából érkező hajót Franciaország partjainál. A partokhoz közel viharba került, a farakomány pedig elszabadult és folyamatosan mozog.

Le batîment de commerce "Modern Express" est à la dérive au large des côtes françaises, suite a une avarie et a l'évacuation de son équipage. L'Abeille Bourbon ainsi que la Frégate Anti-sous-marine (FASM) Primauguet arrivent sur zone avec les experts de la Marine Nationale, pour une évaluation de la situation.  Le Vendredi 29 Janvier 2016 au large des côtes françaises.

A csaknem teljesen oldalára borult teherszállító hajó már hat napja sodródik a francia partok felé a Vizcayai-öbölben. A Modern Express az afrikai Gabonból szállított 3600 tonna fát a franciaországi Le Havre kikötőjébe, útközben azonban viharba került, a rakomány elszabadult, és az ide-oda guruló többtonnás farönkök miatt megdőlt a hajó. Most csaknem 40 fokkal dől a bal oldalára.

A vihar keltette nagy hullámok miatt az első nap nagyon gyorsan és erősen hánykolódtak a rönkök. Mozgásuk csupán a második-harmadik nap lassult le, de még mindig veszélyesen instabilak – magyarázza a térség tengerészeti prefektusa.

A francia és a spanyol parti őrség helikopterekkel mentette a bajba jutott személyzetet. A hajó visszafordításával vagy elvontatásával folyamatosan próbálkoznak a szakértők, azonban egyelőre eredménytelenül. Azt hiszem, nem tudjuk egyenesbe hozni a hajótestet. Túl bonyolult lenne visszafordítani az aljára, a mozgó rakomány miatt. Ennyire megdőlve viszont nem tudjuk a kikötőbe vontatni – mondta az egyik mentésben részt vevő szakértő.

Eddig nincs nyoma annak, hogy a 163 méter hosszú hajótestbe betört volna víz, és a jelek szerint az üzemanyagtankok sem sérültek, és a hatóságok azt szeretnék, ha el tudnának kerülni mindenféle környezetszennyezést.