hirdetés

Egy kísérlet erejéig újra képessé vált a felületek textúrájának érzékelésére egy amputált beteg. A Lausanne-i Műszaki Egyetem kutatói által kifejlesztett bionikus ujjat sebészi módszerekkel kötötték össze a páciens idegrendszerével, és a kísérlet alanya, Dennis Sorensen rendkívül realisztikus tapintásélményekről számolt be. Bár az új „művégtag” egyelőre csak egyetlen ujjvégből áll, a fejlesztők célja egy teljes protézis megépítése lenne, amely majdnem olyan érzékeny, mint az emberi kezek.

bionikus ujj

A kezüket vagy karjukat elveszítők napjainkban egyre gyakrabban juthatnak hozzá olyan művégtagokhoz, amelyek segítségével tárgyakat tudnak megfogni és megemelni. Az objektumok manipulálása ugyanakkor jóval könnyebb lenne, ha az ilyen végtagok tapintásra is képessé tennék viselőjüket. Ennek megvalósításán munkálkodik Silvestro Micera kutatócsoportja, amelynek tagjai egy elektromechanikai érzékelőket tartalmazó műujjat fejlesztettek ki.

A szenzorok nyomás hatására deformálódnak, és ezzel együtt elektromos jeleket küldenek egy számítógépnek. A gép a beérkező jeleket egy olyan parancssorrá alakítja át, amely a rákapcsolt elektródák révén hasonlóan stimulálja a beteg felkari idegeit, mint ahogy azok a természetes érintések során is ingerlődnének.

A rendszer annyira kifinomult, hogy amikor Micera és társai különböző durvaságú felületeken tesztelték a Sorensen idegrendszerére rákapcsolt műujjat, a páciens az esetek 96 százalékában képes volt különbséget tenni az eltérő textúrák között, illetve felismerni az egyforma felületeket. Sorensen elmondása szerint az elektródák által közvetített tapintásélmény nagyon hasonlít arra, mint ahogy igazi ujjaival érez. Érezte a felületek durvaságát, a kiemelkedések és a vájatok méreteit, és a köztük lévő távolságokat is.

A kutatók ép kezű önkénteseken is tesztelték a rendszert. Ezen alanyok esetében nem alkalmaztak sebészeti beavatkozást, hanem egyetlen elektródát szúrtak bele a felkarba. A résztvevők ennek ellenére a műujjal az esetek 77 százalékában különbséget tudtak tenni az eltérő felületek között. Az ép alanyok bevonásával az is igazolást nyert, hogy a műujjal való tapintás és a természetes ujjakkal való érzékelés nagyon hasonló agyműködési mintázatot vált ki hasonló textúrájú felületek megérintésekor.