hirdetés

A kerékpározás sok mindenre jó, ezt tudtuk eddig is. Azonban azt nem, hogy már csak azért is érdemes a négy kerékről kettőre váltani, mivel így lényegesen csökken a 2-es típusú diabétesz kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

kerékpárosok

Egy friss dán kutatás szerint azok, akik kerékpárral jutnak el a munkahelyükre, lényegesen kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek, mint azok, akik autóval járnak dolgozni. Ez abban az esetben is igaz, ha a delikvens későn kezdett biciklizni, és nem napi több órát ül a kerékpáron.

Mivel a biciklizés könnyedén beilleszthető a mindennapi tevékenységek sorába, a népesség egy jelentős része számára vonzó lehet. Ebbe a körbe tartoznak azok az emberek is, akik valamilyen oknál fogva nem érnek rá rendszeresen sportolni, és nincs is feltétlenül lehetőségük erre – mondja a kutatást vezető Martin Rasmussen, a Dél-Dániai Egyetem munkatársa.

A kutatásban több mint 50 ezer dán férfi és nő vett részt, akiknek életkora 50 és 65 év között alakult. A szakemberek felfedezték, hogy azok, akik rendszeresen bicikliznek, sokkal kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, ráadásul minél gyakrabban és hosszabb ideig kerékpározik a résztvevő, a jelek szerint annál kisebb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.

A szakemberek 5 év elteltével újra megvizsgálták a résztvevőket, s így kiderült, hogy a biciklizőknek 20 százalékkal kisebb az esélye a 2-es típusú diabéteszre, mint az autózóknak.