hirdetés

Kegyes halállal vetet véget életének a belgák olimpikonja. Marieke Vervoort aranyérmet nyert a londoni paralimpián, de a kerekesszékes bajnok nem bírta tovább elviselni a spasztikus bénulás pokoli fájdalmát és 11 évvel azután, hogy engedélyt kapott a kegyes halálra, orvosa beadta neki a méreginjekciót. A Wielemie becenéven ismert sportolót otthonában segítették át a túlvilágra.

 

Kívánságának megfelelően egy pohár pezsgőt tartott a kezében, amikor távozott az élők sorából – idézte fel a De Standaard riportjában a háziorvosa, dr. Wim Distelmans, hozzátéve, utolsó perceiben Wielemie számba vette életének főbb eseményeit. Minden oka megvolt a büszkeségre, hiszen hat évvel azután, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt kerekesszékbe kényszerült, paratriatlon-világbajnok lett, és az Ironman nevezetű hosszú távú viadalon is indult.

Ahogy állapota rosszabbodott, áttért a rövidebb távokra. Hét éve lett a 100 méteres kerekesszékes atlétikai szám olimpiai bajnoka. A 2016-os riói olimpián újra második lett 400-on, 100-on pedig harmadikként végzett. Ezek után a focista Kevin de Bruyne mögött második lett Belgiumban az Év sportolója választáson, ebben szerepet játszott, hogy döbbenetes kijelentést tett, miután három aranyat nyert a 2015-ös dohai vb-n.

Még idén igénybe veszem az eutanáziát – mondta a Het Huis tévéműsorban, de a társadalmi megrökönyödést érzékelve meggondolta magát, és Rióra készült. Ám „A játékok után jöhet az injekció” szalagcím beégett a belgák tudatába, és a 2016-os BBC-interjú is megrázó volt.

Amikor rosszul érzem magam, epilepsziás rohamot kapok. Sírok, üvöltök a fájdalomtól. Rengeteg gyógyszerre van szükségem: váliumra, morfiumra – mondta.

A világon először Hollandiában engedélyezték az eutanáziát 2002-ben, de pár hónappal később Belgiumban is megalakult a kérelmeket elbíráló szövetségi bizottság, és a kiadott engedélyek száma azóta folyamatosan emelkedett: 2016-ban 2028, 2017-ben 2309, 2018-ban pedig 2357 kérelmet hagytak jóvá, ami az összes haláleset két százaléka.