hirdetés

Hiába nem telefonált Katinka, a Magyar Úszó Szövetség megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára – tudatta szerdán a MÚSZ. Mint ismeretes, tegnap az a hír látott napvilágot, hogy Katinka nem versenyezhet, ha nem hívja fel az elnökséget. Mindez meglepő volt, hisz épp maga Gyárfás elnök hangoztatta ország-világ felé, hogy Katinka versenyzését ők sosem fogják gátolni, hiába esett neki a szövetségnek.

hosszu_2

A MÚSZ tegnap kellemetlen helyzetbe sodorta önmagát és Gyárfás elnököt is azzal, hogy az a hír látott napvilágot, hogy az amerikai austini versenyen nem indulhat Hosszú Katinka olimpikonunk, mert nem telefonált az elnökségnek. Másrészt meg azt állították, nem tudnak ezen versenyről, de épp maga Kiss László a lemondott, majd visszatáncolt régi-új kapitány nyilatkozott róla egy nappal korábban, hogy Katinka amerikai versenyéről tud.

A szövetség a mostani közleményében tudatta, hogy azzal együtt jár el úgy, hogy adott versenyengedélyt, hogy a sportoló „a szabályoktól eltérően előzetesen nem egyeztette szándékát a szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést” – áll a közleményben.

A dokumentum szerint a MÚSZ tisztában van azzal, hogy a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója díjátadáson, a magyar sport nagy ünnepén.

A szövetség keddi közleményében azt írta: Kiss László szövetségi kapitány Hosszú Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik. A Magyar Úszó Szövetség és a kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek. A MÚSZ jelezte továbbá, hogy Hosszú már vasárnap elutazott, de versenyengedélyezési kérelme – a menedzsmentje révén – csak hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena-versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt –, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is – írta kedden a Magyar Úszó Szövetség.