hirdetés

Megoldódott a kakukk rejtély.  A kakukkfiókáról mindenki hallott. Ez a madár nem költ, hanem más madár fészkébe csempészi a tojását, a fióka idővel kirugdossa vetélytársait, hogy a gazdaszülők csak őt neveljék fel. A legújabb kutatások szerint állítólag ezt úgy éri el a madár, hogy tojásait egy napra még visszatartja a testében, a 40 fokos meleg miatt azok hamarabb kikelnek, mint a többi tojás, tehát eleve nyerő helyzetben van.

kakukk
Zsoldos Árpád hangvadász ezt érdekes feltevésnek mondta a Hajnal-tájban, de szerinte, ha ez így is van, a kakukk biztosan nem tudatosan tartja vissza a tojásrakást, inkább arról lehet szó, hogy mire megtalálja az alkalmas fészket, tényleg eltelik egy-két nap. A dolga egyébként nem is olyan egyszerű, a gazdamadár ugyanis, mihelyt meglátja, rögtön továbbáll, és új fészket épít, ezért észrevétlenül kell odalopakodnia.

Nem véletlen, hogy a nádirigófészkek azon a területen a „legkakukkfertőzöttebbek”, ahol egy villanyvezeték húzódik, innen ugyanis nagyon jól kifigyelhető, mikor van otthon a gazdamadár. Ha pedig a kakukk azt látja, nincs otthon senki, a közelben gyorsan megtojja a tojását, a csőrébe veszi, és belepottyantja a fészekbe. Az evolúció egyébként azt tanúsítja, a módszer bevált, így ugyanis sokkal több fiókát produkálhat, mint ha maga nevelné, egy tojó 16-18 tojást is lerakhat egy szezonban – tette hozzá a hangvadász.

Érdekes kérdés az is, kérdés, miért etetik a gazdamadár-szülők a kakukkfiókát, a megoldás pedig pofonegyszerű: bár a kakukk nem énekes madár, a fiókái az énekes madarakra jellemző módon kérik az eleséget, hatalmasra tátják a csőrüket, amely kulcsinger a gazdamadár számára, ráadásul minél nagyobbra tátja a csőrét a fióka, annál nagyobb a késztetés is, hogy inkább azt kell megetetni – magyarázta Zsoldos Árpád a Magyar Rádió Hajnaltáj című műsorában.