hirdetés

Akinek nem szakmája az autószerelés, nincs otthon az autóvillamosságban, annak idegenül hangozhat a kábelcsupaszítás, a saruzás és a krimpelés is. Aki viszont konyít az autószereléshez, az rögtön tudja, hogy nincs is jobb egy jó krimpelésnél. Meg hát eleve sokkal szakszerűbben is hangzik, nem? Hát mondanánk inkább azt, hogy rápréseljük a csatlakozót? Nem véletlen hívja mindenki krimpelőnek, nem pedig a hivatalos magyar nevén présfogónak. Beszéljünk kicsit ezekről az igazi célszerszámokról!

 

Miért kell a krimpelő?

Ahogy írtam is, a krimpelő egy igazi célszerszám, és ez nem véletlen. Általában egyetlen típusú, speciális csatlakozóhoz való célszerszámról beszélünk, amit gyakorlatilag lehetetlen megkerülni. Ha ismered az UTP kábelt, és szereltél is a végére csatlakozót, akkor tudhatod, hogy ott is megkerülhetetlen a krimpelő használata. Röviden tehát krimpelőnek vagy présfogónak nevezzük azokat a marokszerszámokat, melyekkel a kábelek végére rápréselhetjük az oda való véget (pl. sarut).

A préseléses csatlakozás az egyik legjobb, legigényesebb, amit alkalmazhatunk az autóvillamosság területén. Használhatjuk persze a csavaros, sorkapcsos kábeltolásokat is, de ennél találkozhatunk azért problémával. Először is roncsolódik a rézdrót, szigetelés szempontjából sem a legjobb és rázkódás hatására kilazulhat. Egy jól kivitelezett forrasztás jobb megoldás lehet, de ott az elfáradás a veszély folyamatos hajlítgatás esetén.

Mindezeket kenterbe veri a préseléses megoldás. Ha megfelelő helyeken fejtünk ki erőt, akkor a préselés épp akkora lesz a huzalra, hogy soha sem enged el. Ráadásul könnyen szigetelhető is a csatlakozási pont.

Saruzás, kábelcsupaszítás egyben?

Ahhoz, hogy megfelelő munkát végezz, természetesen nem mindegy, hogy milyen célszerszámmal dolgozol. Ez különösen igaz a krimpelők esetén. Eleve, ha nincs megfelelő krimpelőd, máris nem tudsz olyan csatlakozást és olyan minőségben összehozni, amilyenre szükséged lenne. Érdemes olyan kombinált krimpelőben gondolkozni, mely egyúttal kábelcsupaszításra, blankolásra is alkalmas. Ha szép munkát szeretnél végezni, akkor szerezd be minőségi krimpelődet a www.szerszamrendelo.hu-tól, raktárról!

Ha már krimpelünk, krimpeljünk rendesen!

Ahhoz, hogy rendesen tudj krimpelni, szükséged van egy minőségi, összetett krimpelőre, amiből nem sajnálták ki az anyagot. Óvakodj a gagyi minőségű, gyenge szerszámoktól. Ha egy gyenge anyaghasználatú, vékony, olcsó krimpelőt veszel, annak csak rossz vége lehet. Mivel nagy nyomóerőt kell kifejteni egy-egy művelet során, ezért előfordulhat, hogy anyaggyengeség miatt deformálódik, vagy el is törik a krimpelő. A másik véglet pedig az, hogy nagyon fogja nyomni, inkább talán vágni a tenyered, ami nem túl kellemes érzés. Igaz tehát, hogy nem mindegy, mivel krimpelünk, és ha már krimpelünk, krimpeljünk rendesen.