hirdetés

Van olyan ország Európában, ahol egy nő sem ül börtönben. Magyarországon a börtönök túlzsúfoltak, így a hatvan vizsgált országból dobogós helyen végeztünk. A rabok már csak Jurassic Parknak becéznek bizonyos intézményeket, hisz rengeteg az erőszak és a bántalmazás és az erősebb a túlélő.

 

A statisztikák szerint csaknem 20 százalékkal tartanak fogva több rabot, mint ahány férőhely van a hazai börtönökben. Probléma nemcsak nálunk van, de mi dobogós helyen végeztünk.  Európában: nálunk 118,3 százalékos a telítettség. Olaszországban például 119,9 százalékos a leterheltség, Észak-Macedóniában azonban már 122 százalékos, ők a listavezetők.

90 százalék fölötti telítettséget 32 európai országból jelentettek az illetékes szervek.

Ellenben 21 országban még a kapacitások 80 százalékát sem használják ki. Andorrában a legszellősebbek a börtönök, itt csak 31 százalékos a helykihasználtság, de Monaco sem sokkal marad el a maga 34 százalékával

Ha megnézzük az ítéletek súlyosságát, kiderül, hogy a hazai elítéltek több mint felét legalább 3 évre varrták be a dutyiba. A BVOP legutóbb kiadott, 2018/1-es börtönstatisztikai szemléje szerint ugyanis a hazai elítéltek 56,9 százaléka több mint 3 évet kapott. Sőt, a legnagyobb csoportot (25,61%) 5 és 10 évnyi fogságra ítélték. A második legnagyobb csoport a 3-5 évre ítéletké volt 2017 utolsó napján, ők adták ki az összes fogvatartott 18,94 százalékát.

Nagypályás bűnözőkből 1613 ült a magyar börtönökben (11,94%), őket 10, vagy több évnyi szabadságvesztésre ítélték. 54 ember pedig biztosan a börtönben fog meghalni, ennyi tényleges életfogytiglanost regisztráltak a hatóságok – az összes elítélt 0,4 százaléka alkotja ezt a csoportot.

Az is kiderült a BVOP adataiból, hogy viszonylag kevés embert csuknak le egy évnél kevesebb időre: az elítéltek alig több mint 9 százaléka szabadulhat 12 hónapon belül.

A World Prison Brief a nemek arányáról is vezet statisztikákat, így adta magát, hogy megnézzük, ebben a tekintetben hogy áll Magyarország a többi európai országhoz képest. Bár hazánkban csupán a foglyok 7,4 százaléka nő, így is a tizedik helyen állunk a szervezet 60-as listáján. Feröeren, San Marinóban és Liechtensteinben pedig konkrétan 0 százalékos a nők aránya.

Nem elég, hogy zsúfoltak a magyar börtönök, még a körülmények sem a legjobbak: nyáron Kadlót Ezsébet, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára beszélt arról, hogy elmondta, komoly gondok vannak sok intézményben.

Vannak bv-intézetek, ahol egy-egy szintet már csak “Jurassic Parknak” vagy “Mordornak” hívnak a fogvatartottak, annyira borzalmas a helyzet- ismertette a szakértő, majd pedig a zsúfoltság okait taglalta.

Olyan helyeken, ahol eddig hat fő volt az általános, elkezdték kialakítani a hét-nyolc fős zárkákat. Közben folyamatosak a bántalmazások, zsarolások, élősködések, sok fogvatartott fél, mert a cellájában sincs biztonságban. Bármi megtörténhet, és az őr nem szegül szembe a rabokkal. Én sem tenném 160 ezer nettóért – fogalmazott, majd hozzátette, tud olyan börtönről, ahol egy hétvégén hat felügyelő vigyázott 1500 fogvatartottra.