hirdetés

Jövőre is emelik a nyugdíjat, de ez nem sok mindenre lesz elég. Maximum 2 -3 liter plusz tejre a magyar átlagnyugdíjakat figyelembe véve. Jövőre ugyanis 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. Mindezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte.

nyugdíjasok

A költségvetés készítésekor cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot – mondta Varga Mihály miniszter a Világgazdaságnak.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az áremelkedések ütemét jelentősen csökkenteni fogja a baromfihús, a tojás és a tej áfájának tervezett 22 százalékpontos csökkentése, és kedvező hatással lehet az árindexre az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 9 százalékpontos mérséklése is.

Az árindexkövető nyugdíjemelések bevezetése óta rendre 2 százalék körül vagy a feletti mértékben emelkedett az ellátások reálértéke – az utóbbi két év negatív inflációs mutatói miatt is. Az idén várhatóan további 1,3 százalékkal emelkedik a reálnyugdíj, így 2010 óta az ellátások vásárlóértéke összességében 10 százalékkal növekedhet.

(Fotó: illusztráció)