hirdetés

Cudar idő jön. Szombat éjszaka még jégeső is eshet, de több helyen valószínűek heves zivatarok. Vasárnap napos idő várható, de viharos erejű széllökések is lehetnek többfelé.

 

Szombat éjszaka fátyolfelhős lesz az ég, de elsősorban az ország délnyugati részén, valamint az északkeleti határnál több lehet a felhő, majd hajnalban ott is vékonyodik a felhőzet. Az éjszaka második feléig a Dunántúl délnyugati, déli részein még előfordulhat zápor, zivatar. A légmozgás jelentősen veszít erejéből, de továbbra is előfordulhatnak élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat estére figyelmeztetést adott ki a Dél-Dunántúl megyéire: mivel a déli és nyugati vidékeken – illetve kisebb eséllyel az északkeleti határvidéken is az éjféli órák környékén is aktív maradhat a légkör. Heves zivatarok kialakulásához kedvező légköri feltétek is fennállhatnak, amelyekhez jégeső (2 centimétert elérő, akár ezt meghaladó), illetve viharos széllökés (~ 80-90 kilométer/órás), valamint intenzív csapadékhullás társulhat. Az éjszaka második felében csökkenhet a csapadék- és a zivatarhajlam.

Vasárnap napközben a felhőátvonulások mellett sok napsütés várható, de időnként jobban összeállhatnak a felhők. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő. Az északnyugati szél ismét nagy területen erősödik meg, néhol viharos közeli széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

A Balatonon vasárnap mérsékelt (10-25 km/h) északnyugati, északi szelet elsősorban a térség keleti felében többször élénk (25-35 km/h) a déli, délutáni órákban a keleti részeken erős (35-45 km/h) lökések is kísérhetik. A nyugati medencében csak ritkán fordulhatnak elő élénk lökések, gyakran változó irányúvá válhat a szél. Napos idő várható, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 25 fok körül alakul, késő estére 19 fok köré csökken a hőmérséklet.

 

( Predrag M.)