hirdetés

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, hogy hamar megszabaduljunk a viszkető, égő bőrbetegségtől?

ek

Sokunk örömére lassan beköszönt az igazi tél. Személy szerint nagyon vágyom már a hóesést, amikor foghatjuk a gyereket és kiterelhetjük a hóba szánkózni, hóembert építeni. De nem mindenkinek ilyen felhőtlen az öröme ilyenkor, mert a hideg hatására kiújulhatnak, jelentősen felerősödhetnek az ekcémás betegek tünetei. A téli hónapokban az ekcémás betegeknek két problémával is szembe kell nézniük.

A száraz levegő megnehezíti, hogy a bőr megtartsa az ideális hidratáltságát, nedvességtartalmát.

A hideg időjárás. A télen sokszor tomboló jeges szelek kiszárítják a bőrt. És ha már alapvetően ki van száradva a bőrünk, és bekapcsoljuk a fűtést az autóban, otthon vagy az irodában, az csak tovább tetézi a bajt. Ilyenkor a bőrünknek jóval többször kell alkalmazkodnia a változó körülményekhez. Többnyire ez a kiváltó ok.

  1. Hidratáljuk magunk és gyermekünk bőrét is fokozottan. Használjunk mosakodókenőcsöt, amely segít visszaállítani a bőr nedvességtartalmát. Vannak olyan hidratálókrémek, amelyek ceramidot tartalmaznak. Ezek megoldást nyújthatnak a kellemetlen bajra. Mindenképpen érdemes a bőrgyógyász tanácsát is kikérni.
  2. Ne legyen se túl meleg, se túl hideg a lakásban. Az ideális nappali hőmérséklet 21 Celsius-fok körül van, míg az éjszakai kicsit alacsonyabban, 18 fok körül alakul. A páratartalom ideálisan 50-55% között legyen.
  3. A téli napsütéskor is védeni kell bőrünket fényvédő szerekkel. De mindenképpen meg kell vizsgálni azt is, hogy ezek a készítmények milyen hatóanyagot tartalmaznak, és ha érzékeny rá a bőrünk, kerülni őket!
  4. Viseljünk kesztyűt. Ha valamelyik ruhanemű a téli hóesésben nedves lett, mindenképpen le kell cserélni. Ne hagyjuk, hogy ezek a nedves ruhák érintkezzenek az ekcémás bőrrel.
  5. Válasszunk puha szöveteket vagy gyapjúruhákat. Kerülni kell a durva mosószereket, öblítőket is.
  6. Ne menjünk tűz vagy füst közelébe. Ha tudjuk, hogy valamilyen allergia váltja ki az ekcémát, akkor azt kell először kezelni.

Ha időben elkapjuk és megfelelően kezeljük, akkor nem tart sokáig, utána pedig már nyugodtan élvezhetjük a kedvenc téli tevékenységeket a gyermekekkel együtt.

(Bánrévi Lili)