hirdetés

Ziggy, a fóka vízfejűségben szenvedett, de az agy műtéte óta jól van. Azt nem tudják a szakemberek mi miatt lett beteg Ziggy.
ziggy fókaNégy évvel ezelőtt, amikor a Mystic Akvárium vette át Ziggyt, az északi medvefókát, nagyon sovány volt és erőtlen. Egy mentőcsapat vizsgálata kimutatta neurológiai elváltozásait, s a rohamai csak súlyosbodtak, sőt, mozgásproblémái is voltak. Tavaly egy MRI-vizsgálatnak köszönhetően kimutatták, hogy vízfejűségben szenved.

Kutyáknál és macskáknál elég gyakran előfordul a vízfejűség, fókán még soha nem hajtottak végre ilyen műtétet. Ennek köszönhetően a Tufts Egyetem nagyon sokat készült a műtétre, áthatóan tanulmányozták az állat csontszerkezetét.

Ellentétben az agysebészekkel, az állatorvosok a sebészi technikáikat a különböző koponyaformákhoz igazítják. A Tufts állatorvosainak különös kihívást jelentett az állat altatása. A műtét végül sikeresen zajlott, Ziggy agyából eltávolították a felesleges folyadékot. Ziggy most egy elkülönített akváriumban él, a felépülését figyelemmel kísérik. De mindenképp jó jelnek vehető, hogy a műtét óta nem volt rohama.

Az okokról, hogy a fókának mitől lett vízfeje, a csapat nem sokat tud, a vezető orvos szerint a fókát fejsérülés érhette, amikor rátaláltak: szerinte esetleg megüthette egy csónak – írja a National Geographic .