hirdetés

Mintegy tizedével bővült egy év alatt a Tátra zergeállománya, a június végén végzett állományfelmérés szerint a hegység szimbólumának számító kérődzőkből 1232 egyed él a Tátrában közölte a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) sajtóosztálya.

hegyi zerge-vajda

A TANAP munkatársai által végzett állományfelmérés eredményeiből kiderül, hogy a teljes állomány 13 százaléka, 165 egyed, idei gida. Ez az arány Jozef Hybler, az SLTANAP zoológusa szerint bizonyítja, hogy a populáció életképes, nagyon jó körülmények között él, és megerősíti az utóbbi években beindult állományfejlődés örömteli trendjét. Az állományfelmérés során a zergéket a Tátra teljes területén vagyis a hegység szlovák és lengyel részén is számolják.

Az idei adatok ismét igazolták, hogy az állomány nagyobb hányada a TANAP területén, azon belül a Bélai havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsordák is. A Tátra lengyelországi részén idén 385 zergét számoltak, közülük 78 volt gida.  A Tátrában évente kétszer tartanak zergeszámlálást. Az utóbbi évek rekordlétszámait leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt század hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 egyede élt a második világháború éveiben csaknem kipusztított fajnak. A populáció a rendszerváltást követő években ismét jelentősen csökkent, a 90-es évek végére alig kétszáz egyedet tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, az utóbbi öt évben folyamatos az állomány bővülése.

(Fotó: Vajda Fotó)