hirdetés

Amerikai kormányzati szereplők és több magas rangú diplomata is részt vett azon a konferencián, amelyet Hóman Bálint politikai tevékenységéről és antiszemitizmusáról szervezett a Political Capital. Robert Berschinski amerikai helyettes államtitkár kijelentette, szeretnék, ha a politikus-történésznek nem lenne szobra, és biztosak abban, hogy a magyar kormány meg tudja akadályozni a felállítását. Nos, a szobrot, úgy tűnik, felállítják és átadják ünnepi keretek közt.

hóman szobor

Úgy tudjuk, pár hete még úgy volt, amíg az indulatok el nem szabadultak Hóman-ügyben, hogy Fehérvár polgármestere is jelen lett volna, több kormánypárti politikussal és jobbikos képviselőkkel és volt honatyákkal is a szobor felavatásán. Persze mindezt a Hóman Alapítvány szervezői közölték az egyik érinettel, akit ugyan meghívtak az eseményre, de megkérték, ne mondjon beszédet a szoboravatáson, mert a fent leírtak miatt erre nem lesz ideje. Nos, úgy tudjuk, mára rendre lemondta sok sok meghívott és felszólaló az eseményen való részvételt. A Jobbik sem megy el a szoboravatásra információink szerint.

„Végtelen történetnek” nevezte az antiszemita megnyilvánulások körüli botrányokat és vitákat Ilan Mor izraeli nagykövet a Political Capital Hóman Bálintról tartott konferenciáján – még akkor, amikor nem értesülhetett a Hóman Bálint Alapítvány bejelentéséről, hogy a fehérvári önkormányzat figyelmeztetése ellenére sem áll el az emlékmű felállításának szándékától. Úgy tudjuk, korábban a székesfehérvári polgármester is részt vett volna az eseményen, több jobbikos vagy volt jobbikos politikussal karöltve. Sőt ezen politikusok azt sem titkolták, amíg le nem mondták a fehérvári részvételüket, hogy úgy tudták, a parlament elnöke is ellátogatott volna a szoboravatásra.

Ma az Atlanti-óceán mindkét oldalán nagyon súlyos kérdésekkel kell szembenézni, mint a terrorizmus, migráció, a szélsőséges eszmék megjelenése. Ebben a helyzetben sajnos olyan retorika újjáéledését tapasztalhatjuk, amely egyszer már súlyos tragédiát okozott – kezdte nyitóbeszédét Robert Berschinski. A helyettes államtitkár szerint Amerika sem mentes ezektől, ott is vannak politikusok, akik rövid távú politikai célok érdekében populista, veszélyes szólamokat hangoztatnak.

A helyettes államtitkár ezek után felidézte, hogy Hóman Bálint a magyar parlament tagja, minisztere volt akkor, amikor elfogadták azokat a törvényeket, amelyek a magyar zsidók deportálásához vezettek, és az utolsó pillanatig kitartott a náci rezsim mellett.

Kovács M. Mária szerint az, hogy Hóman után már Bárdossy Miklós volt kormányfő rehabilitálása is napirendre kerülhet, azt jelzi, egy tendenciával állunk szemben, ez azonban nem csak Magyarországra jellemző, Romániában, a balti államokban, Macedóniában szintén hasonló tapasztalható.

(Fotó: Népszabadság)