hirdetés

A biztonságos fürdőzés szabályaival nagyon kevesen vannak tisztában, ezért kánikula idején ugrásszerűen megnő a fürdőzős balesetek száma, és már hosszú évek óta minden nyáron történik egy-egy gondatlan fürdőzés miatt bekövetkezett haláleset. Pest megyében 40 bányató van, de csak kilencben engedélyezett a fürdőzés. A bányatavak hirtelen mélyülnek, ezért veszélyesek lehetnek, a kijelölt fürdőhelyek a biztonságunkat védik.

szabadstrandA bányatavak és a fürdőzés veszélyeire, valamint a szabad vizeken tartózkodás szabályaira hívta fel a figyelmet a Pest megyei rendőr-főkapitányság.

Sokan látogatnak el nyaranta a bányatavakhoz, de nagyon kevesen vannak tisztában a biztonságos fürdőzés szabályaival.

A Pest megye csaknem negyven bányatavából mindössze kilencben engedélyezett a fürdés, míg a megyei Duna-szakaszon négy kijelölt lehet fürdőhelyen strandolni.

A bányatavak, szabad vizek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a kiépített strandok, ezért ahol kint van az úszást, fürdést tiltó tábla, ott nemcsak fürödni tilos, hanem például gumimatraccal, vízibiciklivel bemenni és ezekről vízbe ugrani is.

A bányatavak nagyon hirtelen mélyülnek, egyes helyeken néhány lépést megtéve már tíz méter mélyek lehetnek, ami azt is jelenti, hogy rendkívül hirtelen hűlnek le.

A kikapcsolódni vágyók azokat a strandokat vegyék igénybe, ahol a többi között lehet zuhanyozni, és jelen vannak képzett életmentők figyelmeztetett a Pest megyei rendőr-főkapitányság.

Akik a tiltás ellenére bemennek bizonyos bányatavakba, szabálysértést követnek el. Ha a helyszínen kapnak büntetést, annak összege 5-50 ezer forintig terjedhet, ha pedig eljárást indítanak ellenük, akár 150 ezer forintos bírságot is fizethetnek.

A hat éven aluli vagy tizenkét évesnél fiatalabb, de úszni nem tudó gyermekek csak szülői felügyelettel mehetnek a vízbe.