hirdetés

Egymillió érdeklődőt várnak a szombat esti budapesti tűzijátékra, amelynek során nemcsak a Gellért-hegyről és a Lánchídról, hanem az Erzsébet-hídról is lőnek föl rakétákat. A rendezvényen részt vevők biztonságára az Operatív Törzs vigyáz.

tűzijáték

Először 1927-ben rendeztek tűzijátékot Budapesten az államalapítás ünnepe alkalmából, akkor még csak a Gellért-hegyről lőttek ki rakétákat.
A második világháborút követően, 1954-ben került sor az első komolyabb tűzijátékra, amit aztán két évvel később, a forradalom után töröltek a programból.
A hagyományt 1966-ban élesztették újjá, és azóta is az augusztus 20-ai ünnepségek egyik fő látványossága – hangzott el a Kossuth Rádió szombat reggeli adásában.
Az idei tűzijátékhoz összesen 4000 kg robbanóanyagot használnak fel és 16 tonnányi olyan szerelvényt, ami nem kifejezetten pirotechnikai eszköz.
Ezúttal nemcsak a Gellért-hegyről és a Lánchídról, hanem az Erzsébet-híd északi járdájáról is lőnek föl rakétákat az erre az alkalomra komponált zenei kíséret mellett. Az úgynevezett „tűzijáték-opera” az István, a király zenéjének alapján készült.
A szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években nem történt komoly baleset a budapesti tűzijátékokon. Tíz éve viszont, amikor lecsapott a vihar a fővárosra és pánik tört ki, tragédiával zárult az ünnep. Akkor többen meghaltak, több száz ember pedig megsebesült – a tomboló vihar ellenére sem állították le a rakéták kilövését.
Szombat estére szép idő várható, ennek ellenére az Operatív Törzs ügyel majd a biztonságra. A késő éjszakáig ülésező testületben minden érintett szervezet, a többi között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a Budapesti Közlekedési Központ és a katasztrófavédelem képviselői kísérik figyelemmel a nemzeti ünnep rendezvényeit.