hirdetés

A japán kormány néhány vállalattal összefogva egy drónflotta tesztelésébe kezdett, terveik szerint egy Tokió közeli városban a csomagszállítást már az új technológia fogja végezni.

drón csomagszállító

A gyors áruszállítást célzó szolgáltatás próbájának második fázisában a pilóta nélküli gépek egy tokiói-öbölbeli raktárból fogják felvenni a csomagokat, hogy egy nagyjából 10 kilométerrel arrébb fekvő város, Csiba egyik negyedébe szállítsák őket.

A város célja, hogy a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékokra már teljes gőzzel üzemeljen a drónflotta, és a vezetőség az ingatlanfejlesztőkkel is tárgyalni készül arról, hogy az újonnan épülő toronyházak erkélyein a kisrepülők számára alkalmas leszállópályákat alakítsanak ki.

A mostani teszteredmények alapján a projekt résztvevői tovább finomítják a technológiát, hogy a drónok esőben és erős szélben is biztonságosan repüljenek, továbbá kialakítanak egy közlekedés-ellenőrzési rendszert a gépek számára.

Japánban mindeközben egyre nő az aggodalom amiatt, hogy a drónokat akár terroristaakciókhoz és illegális videofeltével-készítésekhez is használhatják.

A tavaly decemberben bevezetett szigorítások szerint tilos a kormány engedélye nélkül drónokat reptetni a sűrűn lakott területek felett és a repülőterek környékén.

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert 2015 áprilisában sugárzásra figyelmeztető matricával jelölt drónt találtak Tokióban a japán kormányfő hivatalának tetején.