hirdetés

Nagyon nem örülnek Japánban a korai cseresznyefa virágzásnak. Bár a látvány lenyűgöző, hamar jött a virágzása, ami a szakértők szerint azt jelzi nagy baj van a klímaváltozás miatt.

 

Sundzsi, a szolgálat megfigyelési osztályának szakértője. A meteorológiai szolgálat az ország 58 kiemelt cseresznyefáját kíséri figyelemmel, közülük idén már 40 érte el teljes virágzását, 14 fa rekordidő alatt. A cseresznyefák évente általában mintegy két héten át virágoznak az első rügytől a virágszirmok lehullásáig. Érzékenyek a hőmérséklet változásaira, virágzásuk ideje értékes adatokkal szolgál a klímaváltozás kutatóinak – tette hozzá Anbe.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint a kiotói márciusi átlaghőmérséklet 10,6 Celsius-fokra emelkedett 2020-ra az 1953-as 8,6 Celsius-fokhoz képest. Az idei március átlagos hőmérséklete Japánban eddig 12,4 fok. A szakura, vagyis a cseresznyevirág motívuma évszázadok óta él a japán kultúrában: az irodalomban általában törékenysége miatt az élet, a halál és az újjászületés szimbóluma.

(Horváth Sz.)