hirdetés

Ízélmény áramütésre
2014-11-10 15:44

Örülhetnek a diétázók, hamarosan lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetik az ízeket, anélkül hogy kalóriát juttatnának szervezetükbe. A most kifejlesztett digitális ízszimulátor segítségével elő tudják állítani az alapízek érzetét, mikro-stimulációval, azaz apró áramütéseket használatával a nyelv megfelelő pontjain.

digital taste stimulator

A NYUAD egyetem kutatócsoportja úgy véli, további fejlesztéseket követően lehetséges ízfokozóként hasznosítani termékeiket: így azok is jót tudnak majd enni, akik sokkal kevesebb sót vagy cukrot fogyaszthatnak.

„Az ízlelés nem csak ízlelésből áll, szükségünk van a szagra, a színre, a textúrára, az előző tapasztalatokra is hozzá” – állítja Nimesha Ranasinghe, a kutatás egyik vezetője. A digitális kanál mellett így sikerült digitális nyalókát is készíteni, vagy éppenséggel olyan vizespalackot, amelynek ivónyílását elektródákkal szórták tele.

A kísérletek során Nimesha és társai harminc önkéntessel dolgoztak, akik a vizespalackot és a kanalat próbálták ki. Az önkéntesek értékelései szerint 40 és 83 százalék között mozgott a rekreált ízek sikeressége. A legnehezebben a keserű ízeket volt átadni – állítják az önkéntesek, ugyanakkor többen azt is nyilatkozták, hogy az elektródák fémes íze egyszerűen elnyomta a többi ízhatást, így ezt próbálják meg első körben enyhíteni, bár a tökéletes termékek előállításához mindenképpen több évre van szükség.

A technológia kifejezetten hasznosnak bizonyulhat többféle esetben: a cukorbetegeknek például a cukor miatt az édes ízeket kellett eddig elkerülniük, azoknak pedig, akiknek magas vérnyomása van, a kevesebb só fogyasztása válhatott előnyére. Mindezek mellett egy hasonló készülék még azon rákos pácienseknek is jól jöhet, akik a kemoterápia alatt sokkal kevésbé tudnak ízeket érzékelni.