hirdetés

A lakosság egyharmada szenved valamilyen allergiában, már az elmúlt héten is magas volt a levegő pollenkoncentrációja, a korai tavasszal az allergiaszezon is kezdetét veszi. A mogyoró és az éger virágzásával az ezekre érzékenyeknek lehet először kellemetlen hetük.

allergia

 

Az utóbbi évek megváltozott időjárása miatt a pollennaptár már csupán tájékoztató jellegű, az allergiában szenvedők tudják, hogy hamarabb kell lépniük, ha el akarják kerülni a kellemetlen tüneteket. A Budai Allergiaközpont főorvosa, Balogh Katalin allergológus hívta fel a figyelmet a szükséges előkészületekre.

Mivel az olyan sokakat érintő pollenek virágzása, mint például a nyírfa, fűfélék vagy a parlagfű, még előttünk áll, a főorvosnő azt javasolja, hogy a betegek már most gondoljanak rá, jegyezzék fel, hogy mikor kell kezelőorvosukat felkeresni, hogy a szükséges gyógyszereket beszerezhessék. „A tüneti szereket – az antihisztaminokat és a helyi hatású szteroid orrspray-ket akkor kell elkezdeni, amikor az allergén pollen a levegőbe kerül, de még nem okoz tünetet. Ezért kell tudni, mire allergiás a beteg.”

Keresztallergiák égerallergiásoknál

A keresztallergiák az összes allergiás beteg 10 százalékánál fordulnak elő, égerre allergiások esetében sem nevezhető gyakorinak, ám ha valaki a tüneteket észleli magán, akkor javasolt tartózkodnia az adott étel fogyasztásától. A keresztallergia lényege, hogy ha két anyag szerkezete nagyon hasonló, akkor képes mindkettő tüneteket okozni: ha az illető allergiás az egyik anyagra, a másikra is hasonlóan fog reagálni. Égerallergiások esetében a mandula, alma, cseresznye, mogyoró, zeller, őszibarack és körte okozhat problémát.

Elfogyasztásuk során a szájban égő érzés, viszketés, ajak- és nyelvduzzanat jelentkezhet, hasi görcsök is felléphetnek. Ezek a keresztallergia miatt kialakult orális allergiaszindróma tünetei, ha valaki az égerre allergiás, ezeket tapasztalja magán, akkor az adott élelmiszer fogyasztását egész évben, nem csak pollenszezonban mellőznie kell.

Kezdhetünk még idén allergén immunterápiát?

Balogh Katalin az allergén immunterápia iránt érdeklődők figyelmét arra is felhívja, hogy az allergia oki és egyetlen tartós kezelési módját, az allergén növény virágzását megelőzően legalább 2 hónappal korábban kell elkezdeni. Éger- és mogyoróallergiások esetében tehát ez csak jövő ősszel-télen lehetséges. Parlagfű-allergiásoknak még júniusig, de a fűfélékre allergiásoknak már csak március végéig van idejük, ha az idei szezonban szeretnék megkezdeni a kezelést. „Az allergén immunterápia amellett, hogy hosszú időre képes jelentősen csökkenteni az allergia tüneteit, az elmúlt évek tapasztalatai alapján az orális allergiaszindróma kezelésében is hatásosnak bizonyult.”

Budai Allergiaközpont/Esti Újság