hirdetés

A civilizáció összeomlása már látótávolságra van – fogalmazott Sir David Attenborough az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésén Katowicében.

 

David AttenboroughA lengyelországi városban 200 ország küldöttei  gyűltek össze, hogy megvitatni, hogyan lehetne valóra váltani a 2015-es párizsi klímaegyezményben foglaltakat,a világhírű természetfilmes pedig elmondta, a klímaváltozás miatt az emberiség évezredek óta nem látott, ember által okozott katasztrófa elé néz.

Ha nem teszünk valamit, akkor a civilizáció összeomlása és a természet nagy részének kihalása már látótávolságba kerül – hívta fel a figyelmet az elismert tudós.

Sir David Attenborough „a nép hangjaként” szólalt fel az ülésen. Az ENSZ egyik szívmelengető döntéséről van szó, vagyis hogy a világszervezetit ülésein biztosítanak egy széket valakinek, aki az egyszerű embereket képviselő. ennek jegyében a természetfilmes több üzenetet is felolvasott a világ minden tájáról, és beszélt arról is, hogy bárki használhatja az ENSZ chatbotját, az ActNow-t, amely tanácsokat ad, hogyan tehet mindenki, a maga szintjén a klímaváltozás ellen.

Hírében a Guradian közölt egy nemrég elkészült kutatást is, amely szerint a 20 legmelegebb éve a Földnek az elmúlt 22 évben volt, ebből a top 4 az elmúlt 4 év volt.

Az ülésen felszólalt António Guterres ENSZ főtitkár is, aki hangsúlyozta, a világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani. – Már sokaknak, sok ország, régió lakosságának ez már élet-halál kérdése – mondta.

A találkozó előtt Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban, nem először vonva kétségbe a jelenség létezését.