hirdetés

Különleges magyar találmány segíti a színtévesztőket. Egy szemüveg. Ugyan a színtévesztés nem gyógyítható, de bizonyos mértékig korrigálható. Egy hazai találmány azonban színt vihet a színtévesztők életébe.

szemüveg origo

Piros, sárga, zöld, barna, kék. Színek orgiája, bármerre is nézünk. A lakosság 4 százalékának azonban ez semmit sem jelent. A színtévesztők egy szürkébb, egy kevésbé árnyalt világban élnek, igaz, ők ehhez szoktak hozzá.

Már gyártják, Budapesten és az Egyesült Államokban is kapható a színtévesztők számára kifejlesztett szemüveg. Annak idején a Műszaki Egyetem finommechanika tanszékén ipari kutatásokat végeztek a feltalálók, és rájöttek, hogy egész jól használhatók a színszűrők a különféle műszerekbe. Így merült fel az a gondolat, hogy ha műszerekben ilyen jól lehet használni a színszűrőket, vajon nem lehet-e ezeket a szűrőket az emberi szem elé téve, a színtévesztés korrigálására vagy javítására is használni. Mindez tizenöt évvel ezelőtt volt.

Bármennyire is sokkoló, de a férfiak körében igen gyakori betegség ez, a férfiak 8 százaléka ugyanis színtévesztő. Ez azt jelenti, hogy 420 ezer ember Magyarországon színtévesztő. Ugyanaz az arány van meg a most csatlakozási irányunknak tekinthető Európát illetően, mint az USA-ban.

(Fotó: 24.hu)