hirdetés

A felelősségteljes vásárlásra és az egészséges étkezésre buzdít Magyarország első csomagolásmentes boltjának tulajdonosa. Kalovits-Monostori Márk elmondta: “elborzasztóak a számok: az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több, mint 200 kg étel végzi a szemétben.” A csomagolóanyagokkal még inkább pazarlóan bánunk: hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik azzal, hogy a cégek (és a vásárlók) mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik. A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, és a lebomlási idejük is sokkal hosszabb, ráadásul a lebomlás folyamata alatt is rengeteg mérgező anyag jut a talajba, vizeinkbe és a légkörbe. Jogosan vetődik fel az igény, hogy ezen változtatni kell.

eldobott-elelmiszer3

A fiatal közgazdász hozzátette: “mi a noPack-nél hiszünk abban, hogy ma már elengedhetetlen a felelősségvállalás, és a tudatosság. Nem csak a jelenünk, de az eljövendő generációk miatt is kötelességünk így tenni. A noPack a zéró hulladék elvet vallja; nálunk nincsenek felesleges környezetet romboló csomagolóanyagok. Mindenki a maga tárolóedényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele azt a mennyiségű élelmiszert, amelyre szüksége van. Nagyon fontos hitvallásunk, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk. Működésünk során pedig mi is mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük.”

A noPack igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni; ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak; lehetőségeink szerint 30 km-en belül, csökkentve ezzel az élelmiszerek szállítása során felmerülő fölösleges károsanyag-kibocsátást, s támogatva a hazai mezőgazdaságot.

Nálunk az is fontos elv, hogy a lehető legegészségesebb termékeket kínáljuk vevőinknek. Nem bio, nem zöld, nem hókuszpók: egészséges és boldog élelmiszereket kínálunk, melyeket a legmegfelelőbb körülmények között termeltek magyar kisgazdaságokban  – teszi hozzá Monostori-Kalovits.

A noPack egy merőben új szemléletmódot kíván a magyar nagyközönség elé terjeszteni. A hamarosan nyíló budaörsi noPack üzletben mindig hasznos tippekkel és tanácsokkal látják majd el vevőiket, hogy hogyan csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, hogyan tudnak spórolni az élelmiszerrel, és hogyan tehetik egyszerűbbé a mindennapi vásárlást.

Nálunk nincs megválaszolatlan kérdés: prioritásként kezeljük, hogy vevőink lássák is mindazt, amit a környezet megóvása érdekében tesznek: mindig lehető legpontosabb adatokkal, ábrákkal mutatjuk meg, mennyi káros anyagtól, szeméttől kímélték meg környezetünket – fejezi be Monostori-Kalovits Márk.