hirdetés

Már ítélet is születhet pénteken Kiss Ernő dandártábornok büntetö ügyében, amelyben azzal vádolják, hogy befolyással üzérkedett és az MVM ex-vezérétől Kocsis Istvántól és a Fradi ex-tulajától Sz.Andrástól euro milliókat kért, hogy eltussolják a 15 milliárdos büntetőügyüket. A vád igen gyenge lábakon állt és bizony össze is dőlt szó szerint, hisz a vádakat épp az állítólagos sértettek is tagadták a bíróságon. Ráadásul sok minden ösze visza lett keverve és a vádlottnak a vád tani tartoznak munkadíjjal a mai napig.  Ráadásul a vádlott tábornok és egyik ügyvédjének a lehallgatása sem volt túl törvényes finoman szólva a védelem szerint.

kiss-kocsis

A legutóbbi tárgyaláson immáron megjelent a Fradi ex-tulajdonosa tanúként, aki először nem kívánt vallomást tenni, de miután közölték Sz.Andrással, hogy akár ezért elzárással is sújthatják, gyorsan meggondolta magát. Nos Sz.András sok mindenre nem emlékezett, aztán hirtelen eszébe jutott minden, de azok meg tele voltak önmaguknak is ellentétes állításokkal. A végén pedig már semmi sem stimmelt. Az MVM nemrég felmentett volt vezetője Kocsis István is megjelent, de ő sem vitte elörébb a bíróság dolgát abban, hogy tisztán lásson. Így a bíróság egy olyan cirkuszi tragikomédiának lett a résztvevője a vád tanúi révén, vagy elszenvedője, ami bizony komoly fejfájást okozhatott a jelenlévőknél. Mindezek tekintetében talán érthető is, hogy a bíróság bejelentette, hogy július 10.-én jöhetnek a perbeszédek és akár az ítélet hozatal is meg lesz.
Bár tény kérdése, hogy furcsán indult a befolyással üzérkedéssel vádolt dandártábornok Kiss Ernő perének legutóbbi napja a Fővárosi Törvényszéken. Akadtak már már kabaréba illő és cirkuszi fellépésnek is beillő jelenetek is a vád tanúinak a részéről. Sokakban talán még Pelikán elvtárs közismert szerepe a Tanú című filmből is fel fel rémlett már némi részlet, hisz a Fradi ex tulajdonosa közölte, hogy nem kíván vallomást tenni. Erre a biróság közölte Sz.Andrással, hogy akkor elzárással is sújthatja, ami hatásos mondat volt, mert az ismert üzletember nyelve hamar megeredt. Érthető módon, s jogosan gondolhatta magában a vád tanúja, hogy beszél, hisz nemrég Kaposváron úszta meg Sz.András Mrs.Kocsissal a 15 milliárdos hűtlen kezelést bünszervezet tagjaként egy felfüggesztett büntetéssel, hát akkor nehogy már most egy kis tanuskodás megtagadása miatt kelljen bevonulnia.

Bár lassan és sok sok mindenre nem emlékezett a Fradi volt tulajdonosa, amikor a rendőrségi vallomásait ismertették, akkor hirtelen minden világossá vált elötte, sőt még ezeket is bővitette, szépítette. Oly annyira csavarta, hogy ajjaj már minden mindennel egyre nagyobb ellentmondásba került pár perc elteltével. Az azonban nem derült ki, hogy a vádlott Kiss tábornok most kért zsarolási pénzt vagy sem. S az sem derült ki, hogy amit kapott pénzt a szebb napokat látott magyar FBI alapító, azt most milyen címen kapta vajon? Munkadíj vagy kenőpénz volt? Azt sem tudta meg a bíróság, bár biztos szerette volna, hogy akkor most 120 ezer euro munkadíjat vagy sokkal többet adtak oda Kiss tábornoknak a vád össze vissza beszélő tanúi?
Az azonban kiderült, hogy  a 15 milliárdos MVM perben Kiss tábornok írta a vádlottak és a felmentett Kocsis István  írásos vallomását is. Ezért járt neki munkadíj, aminek csak a töredékét kapta meg.
Az is kiderült, hogy a Kocsist 6 millió euróra zsaroló rejtélyes Szabó, először Sz. Andrást a Fradi volt tulajdonosát kereste meg , hogy majd elintézik ezt az MVM-büntető ügyet, ha fizetnek kenőpénzt. Ezután keresték fel csak Kiss tábornokot, hogy mit tegyenek. Azaz nem Kiss kereste meg őket, hogy kérem itt van egy zsaroló fizessenek már neki.

Kiss tábornok egyébként cáfolta Kocsis és volt tanácsadója Sz.András azon vallomását is, hogy több mint egymillió eurót kapott volna még a fentieken ( 120.000.euro ) felül a két tanú büntetőügyében elvégzett tanácsaiért. Ráadásul a dandártábornok közölte, hogy az ügyészség vizsgálta a vagyoni helyzetét, így, „ha csak el nem ásta a pénzt”, hozzá az biztosan nem jutott el. A Kocsisék által felvett pénzzel kapcsolatban elhangzott egyébként, hogy annak eredetét a NAV is vizsgálta.

Az MVM volt vezérét a legutóbbi tárgyaláson a védelem arról faggatta volna, hogy beszélt-e személyesen ügyéről Pintér Sándor belügyminiszterrel, ugyanis egy NVSZ által rögzített felvételen Kocsis ezt állította Kissnek. De a leirat tanúsága szerint arról is beszélt Kocsis, hogy a büntetőügye kapcsán bizonyos dokumentumok a rendőrség rendelkezésére állnak, ám vannak olyan bizonyítékok, amelyek nem, mert azt azok az emberek, akik az MVM-ben őt szeretik, már eltüntették.

Több ellentmondás miatt sor került a vád két tanújának szembesítésére is, mivel azt sem sikerült konkrétan tisztázni, hogy mekkora összeget is adtak át a vádlottnak.
Az is kiderült amit eddig is lehetett tudni, hogy Kiss tábornok Kocsis tanútól sosem kért pénzt semmire sem.
A tanúk azaz a vád szereplése bizony összességében viccesre, vagy inkább tragikomikusra sikeredett. Minél többet beszéltek a vád tani annál átláthatatlanabb volt az ügy és annak minden körülménye.

Az azonban sajnos nem derült ki a legutóbbi tárgyaláson, hogy a védelem által is törvénytelennek vélt lehallgatásokat a bíróság kirekeszti-e a bizonyítékok köréből vagy sem ? S arra sem kapott választ a védelem, hogy a még visszatartott és az NVSz által meg nem küldött de többször kért lehallgatási dokumentumok megjöttek-e. Az azonban tény, hogy több tanú meghallgatás már nem lesz, bár kérte a védelem.