hirdetés

Franciaországban és Olaszországban sok muzulmán eleget tett az iszlám tudományos intézet felhívásának, a roueni véres merénylet után szolidaritásuk kifejezése révén, így részt vettek a vasárnapi katolikus miséken. 

Muslims attend a Mass in Rome's Saint Mary in Trastevere church, Italy, Sunday, July 31, 2016. Imams and practicing Muslims attended Mass across Italy, from Palermo in the south to Milan in the north, in a sign of solidarity after the France church attack in which an elderly priest was slain. (Massimo Percossi/Ansa via AP)

A roueni katedrális egyik vasárnapi miséjén több száz muzulmán vett részt a mintegy kétezer katolikus hívő mellett, de együttérzésből több más városban is megjelentek muzulmánok szertartásokon. A párizsi nagymecset rektora, Dalil Boubakeur a Notre-Dame-székesegyházba látogatott.

Dominique Lebrun roueni érsek szentbeszédében azt mondta: a muzulmánok bátorító gesztust tettek, amely arra utal, hogy Isten nevében elutasítják a halált és az erőszakot.

Az olaszországi muzulmánok is csatlakoztak a franciaországi iszlám tudományos intézet felhívásához. A Róma belvárosában levő és a Szent Egyed katolikus közösség templomaként ismert Santa Maria in Trastevere templomban bemutatott misén három római mecset imámja vett részt.

Egész Olaszországban mintegy huszonháromezer muzulmán csatlakozott az Ihei felhívásához, olaszországi muzulmán vallási vezetők és egyszerű muzulmán hívők is – jelentette be Foad Aodi, az olaszországi arab közösségek a Comai vezetője.