hirdetés

A kelet-spanyolországi Bunol belvárosában 22 ezer ember dobálta meg egymást paradicsommal. A világhírű paradicsomcsatát a betiltás ellenére is megtartják minden évben, idén ez volt a 71. Tomatina.

TomatinaSok csatázó vicces jelmezben érkezett az eseményre, a lakók a házfalakat nejlonborítással próbálták védeni, az éttermek, üzletek kirakatait bedeszkázták, de így is úszott az egész város a túlérett paradicsomok szétfröccsent levében.

A csatában 160 tonna, helyi termelőktől származó paradicsomot használhattak fel, amelyet hét kamionról csaknem egy órán keresztül dobáltak és öntöttek az emberek közé. A paradicsomcsatára a világ minden tájáról, Indiából, Oroszországból, Japánból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők. A létszámot három éve limitálták a túlzott érdeklődés miatt, mert 2012-ben több mint 45 ezres tömeg gyűlt össze, hogy paradicsommal dobálózhasson.

A rendezvény idén először társadalmi üzenetet is hordozott: a homofóbiával és a nőket sújtó erőszakkal szembeni kiállást óriási molinókon hirdették a szervezők. Rafael Pérez polgármester korábban ezt azzal indokolta, hogy a városka a rendezvény miatt „nemzetközi kirakatban van”, ezért ezt az alkalmat fel akarják használni a társadalom érzékenyítésére.

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy épp a közelben lévő zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek. A fiatalok ezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később már szándékosan ismételték meg otthonról hozott zöldségekkel a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget.

Annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották, minden évben folytatódott a paradicsomdobálás, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében.