hirdetés

Amennyiben megtaláltad életed szerelmét és elhatároztátok, hogy egymás mellett szeretnétek leélni az életeteket, akkor nincs más hátra, mint előretekinteni és megszervezni az esküvőtöket.

 

Sokkal egyszerűbbnek hangzik, mint ahogyan valójában kinéz a szervezési folyamat, hiszen rengeteg munkával jár egy kisebb esküvő megszervezése is. Bizonyára ti is szeretnétek polgári szertartást, azonban rengeteg tévhittel és kérdőjellel a fejetekben lehetetlen kivitelezni.

Ebben a bejegyzésben segítségetekre szeretnénk lenni annak érdekében, hogy tisztában legyél az alapvető folyamatokkal, és mindent úgy tudj alakítani, ahogyan azt már elképzelted! Így megtudhatod, hogy mégis hogyan zajlik a polgári szertartás, mikor és hol tudjátok megkötni hivatalosan a házasságot, és megismerhetitek azt is, hogy mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között.

A polgári szertartás folyamata

Amint megtörtént a megható és meglepetésekkel teli lánykérés, túl vagytok a rokonok és a barátok értesítésén, valamint megszületett bennetek az ötlet, hogy elkezdjétek megszervezni az esküvőtöket, akkor szembesültök azzal a ténnyel, hogy egy sor teendő áll még előttetek.

Arra is van lehetőség, hogy egy hozzáértő szakmabelivel oldjátok meg a feladatokat, amely nagyban megkönnyíti a ti munkátokat is! Mivel a házasságkötés csak akkor válik hivatalossá, ha az anyakönyvvezető előtt kimondjátok az igent az anyakönyvi hivatalban, így mindenképpen ezzel kell kezdenetek a folyamatot.

Ehhez azonban mindenekelőtt be kell jelentenetek a házassági szándékot, amelyhez képest leghamarabb 30 nap múlva tűzhető ki az esküvő dátuma. Az önkormányzati honlapon időpontot kell kérnetek a házassági szándék bejelentéséhez, amelyhez szükségetek lesz a személyigazolványotokra, lakcímkártyára, valamint a születési anyakönyvi kivonatra egyaránt.

Amennyiben valamelyik fél már elvált vagy özvegy, akkor előbbi esetben az utolsó válásról szóló házassági anyakönyvi kivonat szükséges, míg utóbbi esetben a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonata.

A polgári szertartás költségei

Ekkor nyilatkozni szükséges arról is, hogy mi lesz a vezetéknév a házasságkötést követően. Majd mindezek után kaptok egy esküvői időpontot, amely egyes helyeken lehet hétköznap vagy akár hétvége is. A polgári esküvő költsége a kiválasztott önkormányzattól, az időponttól, valamint a plusz szolgáltatásoktól is függ. Egyszerűbb esetben, néhány vendég kíséretében és anyakönyvvezetővel megközelítőleg 5-6 ezer forint lehet az összeg.

Amennyiben külsős helyszínen szeretnétek, hogy megtörténjen az összeadás, akkor több tényezőt is szükséges leegyeztetnetek. Mindez az anyakönyvvezető naptárától is függ, de mindenképpen magasabb összeggel szükséges számolnotok, amely néhány tízezer forinttól egészen százezer forintig is terjedhet.