hirdetés

A fa rostos, megkeményedett növényi szövet, a fás növények szára, amely kettős funkcióval rendelkezik: a tápanyag és a nedvesség szállítását végzi, illetve a lombkoronát tartja. A fa a legősibb építőanyag, az emberiséggel egyidős, és szinte a világ minden táján elérhető. 

 

A fa mint építőanyag már az ókorban is használatos volt, azonban elterjedése a középkorra tehető, amikor a helyszűke miatt a függőleges terjeszkedés érdekében megszülettek a favázas épületek.

Miért vált népszerű építőanyaggá a fa?

Sokan kedvelik a fát mint építőanyagot, mert szemet gyönyörködtető látványt nyújt, illetve természetközelivé varázsolja az otthonokat, díszítőelemként is szolgál. A fa kezelésére, védelmére, színezésére különféle festékeket, olajokat szerezhet be a Festékpalota.hu webáruházban.

Kedveltségét, használhatóságát pozitív tulajdonságainak köszönheti:

  • Kis súlyú
  • Nagy nyomó-, húzó- és hajlítószilárdsággal rendelkezik
  • Kiváló hőszigetelő
  • Hőtágulása minimális
  • Remekül szabályozza a helyiségek páratartalmát – nedvességfelvétel és -leadás
  • Könnyen megmunkálható
  • Újrahasznosítható
  • Megújuló erőforrás
  • Látványos, meleg érzetet kelt

A fa hasznosítása

Nyersanyagként többféle módon hasznosítható: fűtésre, főzésre, világításra használható, de különféle eszközök, tárgyak, bútorok, járművek és akár műalkotások is készíthetők belőle. Jellemzően építőanyagként, bútor alapanyagként és a papírgyártásban alkalmazzák. 

A fa anyaga legnagyobbrészt cellulózt, illetve lignint, valamint gyantát és zsírokat, olajokat, csersavat, viaszt, szín- és ásványi anyagokat tartalmaz. A friss fa víztartalma 20-50%, a levegőn szárított fa 10-20% vizet tartalmaz.

A fa részei

A fa külső része a kéreg, amely az elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll, védi a fát a kiszáradástól és a környezeti hatásoktól. A kéreg belső részén lévő rostos háncs szállítja a szerves anyagokat. A kambium szabad szemmel nem látható réteg, amely körkörös rétegekben – évgyűrűk – hozza létre a fatest sejtjeit. 

A fatest statikai és tartófunkcióval rendelkezik, illetve ebben találhatók a szállító és raktározó elemek. A fának leginkább ezt a részét dolgozzák fel és munkálják meg. A szíjács az élő, külső, világos rész, a geszt pedig az elhalt belső. Ez utóbbi a tartósabb, értékesebb. A geszt és a szíjács határvonala az évgyűrű, amely azonban csak a mérsékelt égövi fákra jellemző. A legbelső, központi rész a bél.

Faanyagok az építőiparban

A megmunkálhatóságuk szempontjából megkülönböztetünk puha- és keményfákat. A puhafák, pl. a fenyőfélék, egyszerűbb eszközökkel megmunkálhatók. 

A beépítés helye határozza meg, hogy hol milyen fát használhatunk. Kültéren, ahol az anyagok állandó hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve, illetve föld vagy víz alatt a keményfák ajánlottak. Felületkezeléssel a puhafák is ellenállóbbá tehetők. 

Az egyes fafajoknak különböző tulajdonságaik vannak: vetemedés, zsugorodás, használhatósági idő, illetve a látvány, a szín, az erezet, a pácolhatóság. Beépítésnél ezeket érdemes figyelembe venni.