hirdetés

Nem hétköznapi kirándulást tehetünk a Néprajziban. A padlástéri raktárak látogatása, előadások és szakmai séták is várják az érdeklődőket a budapesti Néprajzi Múzeumban a magyar kultúra napjához kapcsolódva különleges kiállításon. Többek között a híres Afrika-kutató, Torday Emil elképesztő hagyatékát is megnézhetik a kíváncsiskodók.

torday emil afrika kutató

Csütörtökön a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került ezüst mentekötőt, a nyugat-dunántúli cigány vajdák vajdaláncként használt tárgyát ismerhetik meg az érdeklődők. Kemecsi Lajos főigazgató köszöntője után az ötvösremekmű kalandos történetét, a vajdaság intézményével kapcsolatos tudományos elképzeléseket és a tárgy múzeumi gyűjteményben elfoglalt helyét Szuhay Péter romakutató, gyűjteménykezelő muzeológus mutatja be.

A híres Afrika-kutató, Torday Emil négyezer tárgyat tartalmazó gyűjtésének második legnagyobb gyűjteményével a Néprajzi Múzeum büszkélkedhet. A magyar kultúra napján, pénteken Földessy Edina muzeológus előadásában az érdeklődők Torday Emil zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, barátságairól és kutatási moráljáról hallhatnak, valamint olyan további aspektusokat ismerhetnek meg, amelyek a kiállításból nem olvashatók ki.

A múzeum munkatársai szombatonként 11 órától szakmai vezetést tartanak. A program érdekessége, hogy a vezetés helyszíne hétről hétre változik: a kínálatban állandó és időszaki kiállítások, épületséta, műhely- és raktárlátogatás is szerepel.

A padlástéri raktárak a látogatók előtt általában zárva vannak. A máskor nem látogatható terek bemutatásakor a fantasztikus tárgyak mellett a múzeumban folyó preventív műtárgyvédelemmel ismerkedhetnek az érdeklődők Perger Katalin restaurátor vezetésével. A raktárak kis mérete és a műtárgyak miatt a férőhelyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett programok ingyenesek, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani.