hirdetés

Jó hír. Magyarország a kilencedik azon a listán, amelyen az internet gyorsasága alapján rangsorolták a világ 200 országát.

 

hamarosan-megkonnyitheti-az-eletunket-az-ujfajta-internet_125640A Cable készített egy átfogó, 200 ország 163 millió méréséből álló kutatás többek között a Google, a Princeton Egyetem és az M-Lab segítségével. A 12 hónapon át tartó adatgyűjtés egészen meglepő eredményeket hozott.

Az országok esetében az átlagos letöltési sebességet, a legutóbbi helyezésüket és azt is nézték, mennyi időbe telik átlagosan letölteni egy öt gigás HD-filmet. Ebből kiderül, hogy Magyarországon még gyorsabb az internet, mint tavaly, összesen hat hellyel lettünk jobban, mint legutóbb, és nálunk mindössze 20 percbe telik letölteni egy HD-filmet.

A világ leggyorsabb internetes elérésével rendelkező országa egyébként Szingapúr, ezt pedig három skandináv ország, Svédország, Dánia és Norvégia követi sorrendben. A svédeknél például a lakosság 60 százaléka fér hozzá 1Gbps gyorsaságú internethez

Átlagosan a világon 9,10 Mbps gyorsaságú az internet, ez 23 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de ezt az arányt az egyébként is fejlettebb országok húzták fel, a lista végén található országoknál továbbra sem túl rózsás a helyzet. Jól mutatja, hogy az első száz ország 5,43 Mbps-mal növelte az internetsebességét, miközben az utolsó száz mindössze 0,41-gyel.

Ami érdekesség még, hogy az 50 leggyorsabb internetű országból 36 európai, de közben az Egyesült Királyság globálisan a 31. helyről a 35. helyre csúszott vissza.

Ha valaki esetleg szeretné tudni, hogy mondjuk Romániában (5. hely), Oroszországban (47. hely) vagy éppen Nigériában (152. hely) milyen gyors az internet.